Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Surový: Ruskej sily sa nesmieme zľaknúť

Po dvojročnej pauze na vrcholnom podujatí si znovu oblečie dres slovenskej hokejovej reprezentácie. Tomáš Surový (36) cíti pred svojimi tretími olympijskými hrami drobnú nervozitu z ďalšej výzvy.

13.02.2018 19:56
Tomáš Surový Foto: ,
Útočník Tomáš Surový počas prvého tréningu slovenských hokejistov v hale Kwandong.
debata

So spoluhráčmi bude na turnaji v Pjongčangu postupne čeliť Olympijským športovcom z Ruska, Američanom a Slovincom. "V mužstve máme viacero chalanov, ktorí sú mladí. Nechýba im dravosť, sila, energia. Mám z kádra dobrý pocit,” priznáva kapitán slovenského výberu.

Po dlhšom čase si znovu oblečiete reprezentačný dres. Ako sa cítite?

Po dvoch rokoch, počas ktorých som v reprezentácii chýbal, zažívam nový reštart. Cítim vzrušenie. Som zvedavý, ako to so mnou vyzerá v konfrontácii s medzinárodným hokejom. Dôležitejší je však tím. Teším sa na reprezentačnú atmosféru.

Na olympijskom turnaji sa nepredstavia hráči z NHL, kádre krajín sú v porovnaní s predošlými olympiádami výrazne obmenené. Čo hovoríte na slovenský výber?

Je to výrazne iný tím. Máme viacero chalanov, ktorí sú mladí. Nechýba im dravosť, sila, energia. Derú sa vpred. Mám z nášho kádra dobrý pocit. Veľmi dôležitá je zohratosť tímu. Všetci chceme dobre reprezentovať našu krajinu.

Čaká vás tretia olympiáda. Čo od nej očakávate?

Ani sám neviem. Je to pre mňa výzva. Bude to iná olympiáda, keďže neprídu hráči z NHL. Sila ostatných mužstiev bude aj tak veľká. Američania či Kanaďania sú zvyknutí aj na európsky hokej.

Budete kapitánom mužstva. Ako ste prijali dôveru od spoluhráčov?

Je to veľká česť. Dôležité je mužstvo, nie jedno písmeno na drese. Nebudem sa špeciálne pripravovať. Niečo si ale povieme, najmä pred prvým zápasom. Viacerí máme čo povedať. Podstatné je, aby sme sa tímovo nabudili. Najdôležitejšie je, aby sme ako tím ťahali všetci za jeden povraz a zdravo sa pobili o čo najlepší výsledok.

Stanovili ste si nejaké méty?

Bol by som rád, keby sme po olympiáde mali pocit z dobre vykonanej práce. Chceme urobiť ďalší krok k zlepšeniu v slovenskom hokeji. Nie sme ruský tím, ktorý si môže povedať už teraz, že bude bojovať o medailu. Buďme realisti. Keď nám nebude chýbať pokora a budeme tvrdo pracovať, každý uvedomelý fanúšik to ocení. Keď sa v Pjongčangu podarí urobiť nejaký malý krok vpred, ktorý zlepší atmosféru v našom hokeji, bude to plus. Budeme radi, ak diváci ocenia našu bojovnosť, nasadenie a srdce.

Spomenuli ste tím Olympijských športovcov z Ruska, s ktorým dnes vstúpite do turnaja. Je výhoda, že veľkého favorita vyzvete hneď v úvode?

Rusi majú obrovskú silu. Ťažko povedať, či je dobré, že začíname s nimi. Na olympiáde si nenavyberáte. Musíme sa vyrovnať s tým, že hráme s papierovo najsilnejším mužstvom na turnaji. Treba rešpektovať silu súpera, ale zároveň sa ho nebáť.

Mohol by solídny výsledok pomôcť k zlepšeniu situácie v slovenskom hokeji?

Reštart v našom hokeji prichádza. Treba si však uvedomiť, že sa to neudeje zo dňa na deň a ani po tejto olympiáde či tohtoročných majstrovstvách sveta. Bolo by plusom nejaké solídne umiestnenie či dobrá hra. Musíme byť realisti. Čaká nás veľa práce.

Ako ste si dosiaľ krátili voľné chvíle?

Mám so sebou biografiu Arnolda Schwarzeneggera. Je celkom hrubá. Ostatné dva roky sa snažím čítať takéto životné príbehy. Veľmi dobrá kniha bola aj Alex Ferguson. Prekvapila ma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Surový #Pjongčang 2018