Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlási sa ku komunite LGBT. Rekordérka Wüstová oslavovala zlato s 22 príbuznými

Holandská rýchlokorčuliarka Ireen Wüstová si pokojne môže vypýtať miesto v sieni slávy svetového športu. Pondelkovým triumfom na 1500 m v kórejskom Pjongčangu zaokrúhlila počet olympijských medailí na desať, z toho päť je tých najcennejších - zlatých.

13.02.2018 05:47
Ireen Wüstová Foto: ,
Ireen Wüstová po zisku zlata na 1500 m v Pjongčangu.
debata (7)

Na ovále v Kangnungu zbúrala 31-ročná holandská hrdinka „dlhých nožov“ hneď niekoľko historických rekordov. Stala sa vôbec prvým športovcom, ktorý získal zlato v individuálnej súťaži až na štyroch ZOH. Zároveň je s piatimi olympijskými primátmi najúspešnejšou v jej domovine a to v sumáre zimných aj letných hier.

Spolu so sobotňajším striebrom na 3000 m jej aktuálna medailová bilancia pod piatimi kruhmi vykazuje 5 zlatých, 4 strieborné a 1 bronzovú medailu. Znamená to štvrtú priečku v historickej medailovej bilancii najúspešnejších športovcov na ZOH.

Pred ňou je už len trio legendárnych Nórov – biatlonista Ole Einar Björndalen /8 – 4 – 1/, bežec na lyžiach Björn Dählie /8 – 4 – 0/ a stále ešte aktívna bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová /6 – 4 – 1/.

„Od mojej prvej zlatej medaily v Turíne uplynulo už dvanásť rokov. Teraz som na svojej štvrtej a poslednej olympiáde. Keď sa tak zamyslím, je to niečo neuveriteľné. V Pjongčangu mám 22 rodinných príslušníkov, ktorí stoja za mnou. Dodávajú mi sily bez ohľadu na to, či zvíťazím alebo prehrám,“ cituje Ireen Wüstovú Olympijský spravodajský servis.

Ireen Wüstovú povzbudzuje na trati jej kouč Jan... Foto: SITA/AP, John Locher
Ireen Wüstová, Jan Tyssen Ireen Wüstovú povzbudzuje na trati jej kouč Jan Tyssen.

Desiatou medailou v rýchlokorčuľovaní na zimných olympijských hrách Holanďanka prekonala legendárnu Nemku Claudiu Pechsteinovú. Tá ukončila olympijskú kariéru s bilanciou 5–2–2, 9 cenných kovov pozbierala v rozpätí 14 rokov, od Albertville 1992 až po Turín 2006. Na ZOH 2018 v Pjongčangu bude mať ešte dve možnosti rozšíriť svoju úctyhodnú zbierku.

Wüstová má ešte jedno špeciálne privilégium. Je aj najdekorovanejšou olympioničkou, ktorá sa hlási ku komunite LGBT, kde patria ľudia vyznávajúci iné sexuálne orientácie (lesby, gayovia, bisexuáli či transrodové osoby). Podľa webu outsports.com je Wüstová otvorená bisexuálka a momentálne je vo vzťahu s inou holandskou rýchlokorčuliarkou Letitiou de Jongovou. Tá ju spolu s rodičmi sprevádzala pri oslavách v Holandskom dome.

Ciao Sardinië! You were wonderful! Ti amo @letitiadejong #love #sardinia #arrivideci

Príspevok, ktorý zdieľa Ireenw (@ireenw),

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlokorčuľovanie #Pjongčang 2018 #Ireen Wüstová