Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý dopingový hriešnik v Pjongčangu. Japonca Sata vylúčili z Hier

Zimné olympijské hry v kórejskom Pjongčangu majú prvého dopingového previnilca. Je ním 21-ročný šortrekár Kei Sato.

13.02.2018 04:48
Šortrek, ilustračná, ZOH Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (18)

Mimosúťažná kontrola u neho odhalila acetazolamid. Ide o diuretikum, ktoré sa používa na zakrytie zakázaných látok. Informovala o tom špeciálna komisia Športového arbitrážneho súdu, ktorý má svoju kanceláriu aj priamo v dejisku ZOH.

Sata predbežne suspendovali zo všetkých súťaží a dobrovoľne opustil olympijskú dedinu. Rozhodnutie CAS prijal ako fakt. Výsledkové listiny ZOH 2018 týmto prípadom zatiaľ neboli ovplyvnené, keďže Sato sa nestihol zapojiť do súťažného diania v Pjongčangu.

Bol náhradníkom v štafete na 5000 metrov, ktorej kvalifikácia je na programe v utorok. Sato, ktorého staršia sestra Hitomi je tiež v japonskom šortrekovom tíme v Pjongčangu, sa postaral o prvý japonský dopingový prípad v histórii ZOH.

„Som z toho v šoku, nikdy som nemal v úmysle dopovať. Nikdy som nebral steroidy, takže som nemal čo maskovať a ani som nemusel vďaka tomuto lieku chudnúť,“ uviedol 55 kg vážiaci Sato v tlačovom vyhlásení. „Chcem dokázať svoju nevinu, ale tiež nechcem poškodiť svoj tím, takže som tento verdikt prijal,“ dodal rýchlokorčuliar k rozhodnutiu o svojej suspendácii.

Šéf japonskej výpravy Jasuo Saito na tlačovej konferencii povedal, že jeho menovec bol testovaný aj 29. januára počas tréningového kempu a výsledok skúšky bol negatívny.

„V priebehu olympijských hier nemal šancu dokázať svoju nevinu. Bolo to ťažké rozhodnutie, ktoré nikto neprijíma rád, ale súhlasil s tým, že opustí olympijskú dedinu, aby nepôsobil problémy svojim tímovým kolegom,“ uviedol japonský funkcionár.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Pjongčang 2018