Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kuzminová: Zlato som mala na dosah, zo striebra som šťastná

Trinástka jej priniesla šťastie - a v cieli ho biatlonistka Anastasia Kuzminová (33) so širokými úsmevmi spontánne rozdávala na všetky strany. Bolo vidieť, aký preťažký balvan z nej spadol. Nadšene sa vyobjímala s rodičmi, do kamier poslala tradičné bozky.

12.02.2018 15:01
ZOH 2018, biatlon, Kuzminová Foto: ,
Takto sa teší strieborná Anastasia Kuzminová.
debata (20)

Do pondelkových stíhacích pretekov vybehla trinásta so stratou 54 s na vedúcu Nemku Lauru Dahlmeierovú. Po polovici trate zlikvidovala stratu (!), o vytúžené zlato ju pripravili tri netrafené terče v streľbe postojačky.

Fantastickým behom si však ustrážila druhé miesto, v závere odolala finišu Francúzky Bescondovej – a radostnými výkrikmi vypúšťala adrenalín. Pred médiá prišla vysmiata.

Aké pocity prežívate?

Som nesmierne šťastná, že som získala medailu. Samozrejme, štyrom chybám na strelnici som sa mala vyhnúť. Uvedomujem si, že zlato som mala na dosah. Napriek tomu som spokojná – toto je úroveň, na ktorej sa chcem pohybovať. Mrzí ma predovšetkým tretia streľba, na ktorej som sa dopustila dvoch chýb. Lomcovala však so mnou nervozita, snažila som sa jej zo všetkých síl odolať, no nie vždy je to možné. O to mám väčšiu radosť, že počas poslednej streľby som sa skoncentrovala a napokon získala striebro.

Komu venujete túto medailu?

Predovšetkým deťom – synovi Jelisejovi a dcérke Olivii.

Kuzminovej striebro z Pjongčangu Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Na stupni víťazov po biatlonovej stíhačke: v...

A čo brat? Mrzí vás, že zatiaľ čo vy ste v Pjongčangu, on na olympiádu cestovať nemohol?

Je smutné, že sem nemohol ísť. Anton bol tým človekom, ktorý ma podporil, keď som na olympiádu odchádzala smutná. Vravel mi: Nasťa, máš veľkú úlohu – vyhrať jednu medailu pre seba, jednu pre mňa. To, čo sa udialo v súvislosti s ním, ma veľmi mrzí. Som tu preto, aby som vybojovala medailu pre celú moju rodinu – rodičov aj brata, aby sme boli všetci spokojní. To znamená, že ak získam druhú medailu, bude pre neho. Do posledného momentu som sa nádejala, že bude môcť štartovať v Pjongčangu.

Vo finiši ste potvrdili, že ste veľkou bojovníčkou. Odolali ste tvrdému ataku Francúzky Anais Bescondovej. Ako ste vnímali tieto okamihy?

Vedela som, že Bescondová je silná športovkyňa a zo všetkých síl zabojuje o druhé miesto. Snažila som sa bežať takticky. Viem, že moje správanie na trati nebolo práve vzorové, zopárkrát som súperke vošla do cesty, aby som ju nepustila pred seba. Som nesmierne vďačná všetkým, ktorí mi na trati držali palce, povzbudzovali ma a informovali ma, ako na tom som.

Nakoľko náročné boli záverečné metre?

V prvom rade som sa nechcela vzdať – za žiadnych okolností. Práve pre takéto momenty som na každom tréningu drela zo všetkých síl a nedovolila som si nič vypustiť. Potvrdila som, že som výborne pripravená a už aj dostatočne skúsená pretekárka.

Po trinástom mieste zo šprintu ste neboli spokojná. Ako ste sa znovu dostali do psychickej pohody?

Možno sa zdalo, že sa po šprinte zlomím, ale naopak – opadol zo mňa všetok tlak. Myslím si, že tento výsledok bol na niečo dobrý, čo sa potvrdilo v stíhačke.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018