Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prvá medaila pre Slovensko! Skvelá Kuzminová získala striebro

Anastasia Kuzminová získala na ZOH v Pjongčangu prvú medailu pre Slovensko. V stíhacích pretekoch biatlonistiek na 10 km obsadila druhé miesto. Do zbierky pridala štvrtý cenný kov z olympiády v kariére.

12.02.2018 11:43 , aktualizované: 13:43
Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová sa teší v cieli pondelkovej stíhačky z druhého miesta.
debata (110)

Suverénnou víťazkou sa s náskokom 29,4 sekundy stala Laura Dahlmeierová. Nemka nadviazala na svoj triumf zo sobotňajšieho šprintu na 7,5 km.

Tretia vo veľkom chlade a nemenej ovplyvňujúcom vetre v areáli Alpensia o dve desatiny sekundy za Kuzminovou skončila Francúzka Anais Bescondová.

Trinásta z rýchlostných pretekov Kuzminová po bezchybnej prvej streľbe figurovala už na tretej pozícii, za Dahlmeierovou zaostávala o 32,6 sekundy. Priebežne druhá bola česká držiteľka bronzu zo šprintu Veronika Vítková (+17,8).

Fialkovej sa po dvoch trestných okruhoch zaradila na 18. miesto (+1:32,9 min). Kuzminová sa už pred druhou položkou prepracovala pred Vítkovú a pálila v podstate súbežne s Dahlmeierovou. Obe museli na jeden trestný okruh, Kuzminová mala manko už iba 9,2 sekundy, Fialková po ďalších dvoch zlyhaniach bola 29. s odstupom 2:02,5.

Kuzminovej striebro z Pjongčangu Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Na stupni víťazov po biatlonovej stíhačke: v...

Kuzminová sa pred naplnením prvej štvrťhodiny boja dostala pred Dahlmeierovú na čelo, na medzičase na 4,9 km viedla o 1,1 s. Nemka sa však pred prvou „stojkou“ udržala v tesnom kontakte.

Pálila na nej pomalšie, ale relevantne presnejšie: dala nulu, zatiaľ čo Slovenka nesklopila dva terčíky, náhle zaostávala o 37,9 sekundy, tretia Vítková bola o 11,2 s za ňou, štvrtá Bescondová ešte o 10,5 s späť. Fialková znova po dvoch ranách mimo figurovala na 36. priečke (+3:11,7).

Pred záverečnou streľbou bolo otázne, či Kuzminová zariskuje v záujme zlatej ambície, alebo si skôr predsa len aspoň povedome bude strážiť stupne. Na jej začiatku však už vedela, že prvenstvo nie je v dosahu, lebo Dahlmeierová sa nepomýlila a bola jasná – viedla o 55,3 sekundy.

Slovenka urobila jednu chybu a rovnako takmer definitívna bola jej medaila. Pred treťou Bescondovou síce mala iba osem desatín k dobru, ale na štvrtú Nórku Marte Olsbuovú, striebornú z rýchlostných pretekov 33,6 s.

Záverečný okruh už nepriniesol žiadne bežecké prekvapenie z kategórie enormných, prípadne pád či podobnú športovú tragédiu. Kuzminová odolávala 19. zo šprintu Bescondovej, ktorá dovedna urobila o tri strelecké chyby menej (4:1). Napokon to zostalo v platnosti aj po dramatickom dueli v cieľovej rovinke.

Tridsaťtriročná rodáčka z ruského Ťumeňa Kuzminová figuruje na priebežnej druhej pozícii v poradí tohtosezónneho SP, v boji o veľký glóbus zaostáva o 15 bodov za Fínkou Kaisou Mäkäräinenovou (592, resp. 577), v pondelok 22. v cieli. V stíhacích pretekoch je Slovenka líderkou, ona aj druhá Dorothea Wiererová z Talianska majú na konte 209 bodov. V marci sa uskutočnia zostávajúce tri kolá z naplánovaných deviatich.

Na ZOH 2018 sa Kuzminová v individuálnej rovine ešte predstaví v stredu 14. februára o 12.05 h SEČ vo vytrvalostných pretekoch na 15 km, čo napospol nebýva jej doména, a v sobotu 17. februára o 12.15 h SEČ v pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom.

„Je to úžasné, nemôžem tomu uveriť. Pochybujem, že nájdem dostatok slov na popísanie mojich pocitov. Môj bežecký výkon dnes bol naozaj kvalitný. Na strelnici som porobila nejaké chyby aj z nervozity, ale v týchto veterných podmienkach to musím brať. Možno som bola až príliš vystresovaná z odhodlania zabojovať s Laurou a ostatnými dievčatami, napokon však z toho je pozitívny výsledok. Myšlienky na zlato sú vždy prítomné a treba si veriť, dnes som ho dlho mala v dosahu. Som však šťastná aj zo striebra. Som rada, že sa mi podarilo nechať to trináste miesto zo šprintu za mnou, bolo to náročné,“ skonštatovala Kuzminová podľa olympijského spravodajského servisu.

Kuzminová: Súperke som skončila pred nohy

Štyri chyby na strelnici a napriek tomu medaila. Dokonca so strieborným odleskom. Také čosi dokáže v súčasnom svetovom biatlone len jedna pretekárka – Anastasia Kuzminová. Slovenský bežecký expres z ruského Ťumeňa naštartoval svoje motory v pondelňajších stíhacích olympijských pretekoch až z 13. miesta a o 54 sekúnd neskôr ako víťazka šprintu Laura Dahlmeierová.

Napriek tomu bola Kuzminová už po prvej streľbe reálne v hre o medaily a neskôr dokonca aj o tú zlatú. Najcennejší kov si “odstrelila” dvoma chybami na tretej položke a napokon v neľútostnom bežeckom súboji o striebro o dve stotinky zdolala Francúzku Anais Bescondovú. Enormný bol však rozdiel medzi nimi na strelnici. Zatiaľ čo francúzska reprezentantka musela odbehnúť len jeden 150 m dlhý trestný okruh, Slovenka nútene absolvovala štyri.

"Som veľmi šťastná, že sa podarila medaila. Tie štyri chyby tam nemali byť, lebo zlatá medaila bola na dosah. Za dnešok som však veľmi spokojná, lebo som predviedla svoju úroveň. Až na tú tretiu streľbu, kde prišli dve chyby. Boli v tom aj ‚nervičky‘, ale neskôr som sa veľmi snažila byť odolná. Dokázala som sa sústrediť na poslednú streľbu,” vravela Anastasia Kuzminová v cieli.

V chlade a vetre, už zažitej klasike biatlonového areálu v Pjongčangu, si Kuzminová spomenula aj jednu svoju nevýhodu na strelnici: “Vedela som, že aj ostatné pretekárky nebudú strieľať bezchybne. Počasie a vietor robia svoje. Ja som však vysoká športovkyňa, niekedy ma to ešte viac rozkývalo na strelnici ako moje súperky, takže som spokojná. Urobila som všetko, čo som mohla urobiť,” vysvetlila.

Už štvornásobná olympijská medailistka (2× zlato, 2× striebro) pridala aj zaujímavosť z trate, kde v záverečnom ľútom boji nepustila Francúzku Anais Bescondovú ani raz pred seba. Napokon si to obe rozdali plece pri pleci o striebro v cieľovej rovinke s úspešným koncom pre Kuzminovú.

"Snažila som sa bežať aj takticky, moje správanie na trati nebolo vzorové. Vedela som, že Francúzka má rýchle lyže, ale nechcela som ju pustiť pred seba. Normálne som jej viackrát skočila pred nohy, či postavila sa pred ňu. Som veľmi vďačná všetkým, ktorí mi dávali informácie na trati, že je tam za mnou súperka a obe bojujeme o druhé miesto,” sypala zo seba prvé dojmy prvá slovenská medailistka zo ZOH 2018.

Úplné finále pretekov, šprint do cieľa, opísala takto: “Nechcela som to vzdať. Mala som pred očami každý tréning, aj tu priamo v Pjongčangu sme trénovali ako o život. Všetky tie skúsenosti som v závere preukázala.”

“Strieborná Nasťa” dostala aj otázku týkajúcu jej mentálneho nastavenia pred stíhačkou, keďže v šprinte sa považovalo jej 13. miesto za sklamanie. Predsa len, obhajovala olympijské tituly z Vancouveru 2010 a Pjongčangu 2014. “Mala som sa zlomiť? To určite nie. Skôr zo mňa padli tlak a nervozita, ktoré som mala pred šprintom ako obhajkyňa zlata. A to bolo len dobré."

ZOH 2018 – biatlon

stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 30:35,3 (1 tr. okr.), 2. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +29,4 (4), 3. Anais Bescondová (Fr.) 29,6 (1), 4. Marte Olsbuová (Nór.) 1:07,3 (4), 5. Hanna Oebergová (Švéd.) 1:08,9 (3), 6. Densie Herrmannová (Nem.) 1:19,4 (2), 7. Veronika Vítková (ČR) 1:37,3 (3), 8. Lena Häckiová (Švajč.) 1:41,5 (3), 9. Tiril Eckhoffová (Nór.) 1:47,8 (5), 10. Mona Brorssonová (Švéd.) 1:54,5 (1), …38. Paula FIALKOVÁ (SR) 3:58,3 (8)

Najlepšie slovenské umiestnenia na ZOH v ére samostatnosti

1. miesto
Anastasia Kuzminová (biatlon) – šprint na 7,5 km, Vancouver 2010
Anastasia Kuzminová (biatlon) – šprint na 7,5 km, Soči 2014

2. miesto
Radoslav Židek (snoubording) – snoubordkros, Turín 2006
Anastasia Kuzminová (biatlon) – stíhacie preteky na 10 km, Vancouver 2010
Anastasia Kuzminová (biatlon) – stíhacie preteky na 10 km, Pjongčang 2018

3. miesto
Pavol Hurajt (biatlon) – preteky s hromadným štartom na 15 km, Vancouver 2010

4. miesto
Soňa Mihoková (biatlon) – šprint na 7,5 km, Nagano 1998
biatlonová štafeta žien na 4 × 7,5 km (Schwarzbacherová, Murínová, Kutlíková, Mihoková), Nagano 1998
mužská hokejová reprezentácia Slovenska, Vancouver 2010

5. miesto
biatlonová štafeta žien na 4 × 7,5 km (Jašicová, Murínová, Pavkovčeková, Mihoková), Salt Lake City 2002
Marek Matiaško (biatlon) – vytrvalostné preteky na 20 km, Turín 2006
mužská hokejová reprezentácia Slovenska, Turín 2006
Pavol Hurajt (biatlon) – vytrvalostné preteky na 20 km, Vancouver 2010
Adam Žampa (zjazdové lyžovanie) – superkombinácia, Soči 2014
miešaná biatlonová štafeta 2 × 6 + 2 × 7,5 km (Gereková, Kuzminová, Hurajt, M. Kazár), Soči 2014

6. miesto
Martina Jašicová (biatlon) – vytrvalostné preteky na 15 km, Lillehammer 1994
mužská hokejová reprezentácia Slovenska, Lillehammer 1994
Anastasia Kuzminová (biatlon) – stíhacie preteky na 10 km, Soči 2014
Adam Žampa (zjazdové lyžovanie) – slalom, Soči 2014

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018