Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak by Veronika nepostúpila ani do 2. kola, neboli by sme tu, vraví otec Zuzula

Pred 16 rokmi v americkom Salt Lake City absolvovala slalomárka Veronika Velez-Zuzulová svoju olympijskú premiéru, nedokončila vtedy 1. kolo slalomu.

12.02.2018 10:06
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Pod päť olympijských kruhov sa pozrela aj v roku 2006 v Turíne a potom ešte o 4 roky neskôr vo Vancouveri. V kanadskom stredisku Whistler skončila vtedy s vysokým štartovným číslom 29 na desiatom mieste, čo je dodnes jej najlepšie olympijské umiestnenie. Soči 2014 bolo bez nej, na celú sezónu ju vtedy stoplo zranenie.

Situácia sa takmer zopakovala aj po štyroch rokoch. Pred sezónou 2017/2018 dvakrát druhá najlepšia slalomárka v hodnotení sezóny vo Svetovom pohári oznámila, že bude jej posledná. Po septembrovom roztrhnutom prednom skríženom väze v pravom kolene sa pre ňu na chvíľu zastavil čas, rozhodla sa však nepoddať osudu a moderná operácia vo francúzskom Lyone jej dala nádej.

Nastúpila cestu skrátenej rehabilitácie a tvrdej prípravy, na konci ktorej je pre mnohých nečakaná účasť v Pjongčangu. Jej deň D príde v stredu 14. februára, vtedy je naplánovaný ženský slalom.

“Môj momentálny pocit? Stále platí, že Veronika môže len prekvapiť. Cíti sa dobre, je nastavená ako na normálne preteky Svetového pohára a robí všetko pre dobrý výsledok,” referoval pre SITA tréner aj otec v jednej osobe Timotej Zuzula.

Velez-Zuzulová plánovala návrat do Svetového pohára už krátko po Novom roku na pretekoch v Kranjskej Gore či Flachau, ale napokon si musela počkať až do Lenzerheide (28. 1.). Tam to bola pre ňu posledná a zároveň jediná generálka pred ZOH. Skončila dvanásta, keď po priemernej prvej jazde v tej druhej nechala rozlet svojej skvelej slalomovej technike.

“Ak by tam nepostúpila do 2. kola, na olympiádu by sme ani nešli. Nemalo by to význam. Druhé kolo v Lenzerheide nám však naznačilo, že to význam stále má,” pokračoval T. Zuzula.

Zuzulovci sú v dejisku ZOH už týždeň a za sebou majú dosť tréningových jednotiek. Nie všetky boli zďaleka ideálne, silné mrazy a vietor robili aj skúsenej pretekárke problémy.

“V prvý deň Veronika s Peťou Vlhovou trénovali pri teplote –29 °C. Po každej jazde si museli zobuť lyže a dať nohy do tepla, aby im neomrzli končeky prstov. To by bolo veľmi nebezpečné. Celkovo však môžem povedať, že trate sú tu kvalitne pripravené a cítime sa ako na pretekoch Svetového pohára,” podotkol T. Zuzula.

Timotej Zuzula. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Timotej Zuzula Timotej Zuzula.

Jeho dcéra mala spočiatku bývať v hoteli mimo olympijskej dediny športovcov. Napokon sa pre ňu podarilo nájsť ubytovanie v horskej dedine v izbe spoločne s nórskou trénerkou snoubordistky Klaudie Medlovej Kjersti Buaasovou.

“Je to takto lepšie. Má celodennú stravu a nemusí ďaleko dochádzať. A stretáva sa aj s inými športovcami, čo je na olympiáde prirodzené,” vysvetlil T. Zuzula.

O konkrétnych ambíciách svoje dcéry, ktorá na olympijskom sviatku zrejme hodlá zakončiť celú úspešnú kariéru, nechcel polemizovať.

“Sme radi, že sme vôbec tu. Už toto je pre nás víťazstvo. A myslím si, že rovnako to cíti aj ona po tom všetkom, čím si musela prejsť. Samozrejme, stále budem tvrdiť, že len zúčastniť sa je málo. Nechajme to však na preteky,” uzavrel T. Zuzula.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Timotej Zuzula #Pjongčang 2018