Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovej presunuli obrák, tak išla trénovať slalom. Je zvyknutá, vraví kouč

Pondelkový obrovský slalom žien na ZOH v Pjongčangu zrušili a preložili na štvrtok. Dôvodom bol silný vietor, ktorý by neumožnil regulárny priebeh súťaže.

12.02.2018 01:43 , aktualizované: 03:03
debata (5)
Obrovský slalom žien na ZOH v Pjongčangu... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
ZOH Pjongčang Obrovský slalom žien na ZOH v Pjongčangu preložili pre silný vietor na štvrtok.

Mrazivé počasie a predovšetkým nepríjemný nárazový vietor robí starosti organizátorom všetkých podujatí okolo horského rezortu Alpensia.

Medzitým v pondelok v Snežnom parku Phoenix o hodinu posunuli štart súťaže v slopestyle so slovenskou snoubordistkou Klaudiou Medlovou.

„Stoja pred nami veľké výzvy, lebo už teraz sme sa dostali do časovej tiesne,“ referoval pretekový riaditeľ FIS Atle Skaardal. „Počasie zatiaľ vôbec nie je na našej strane. Minimálne do stredy hlásia silný vietor. Na ďalší deň by sa to však malo upokojiť, takže nás zrejme čaká superštvrtok so zjazdom mužov a ‚obrákom‘ žien,“ doplnil Skaardal podľa webu ORF.

V nedeľu v Čongsone zrušili zjazd mužov a presunuli ho na štvrtok, tým pádom super-G mužov posunuli na piatok. Obrovský slalom v Jangpchjongu tak mal byť prvou súťažou v alpských lyžiarskych disciplínach, ale ani druhý pokus odpichnúť zjazdársky program nevyšiel.

Vo štvrtok sa 1. kolo „obráku“ pôjde o 9.30 h, druhé o 13.15 a medzitým o 11.00 zjazd, takže v jeden deň dve nahrádzané súťaže.

Na štart obrovského slalomu sa chystali Petra Vlhová s číslom 8, Soňa Moravčíková (39.) a Barbara Kantorová (58.). Počkať si musí aj Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá je favoritkou na zisk hneď niekoľkých medailí.

Pre Shiffrinovú, Vlhovú a ďalšie špičkové pretekárky v oboch točivých disciplínach je to náročná situácia, keďže deň predtým je na programe slalom.

Gemza: Petra je na to zvyknutá

Podľa Mateja Gemzu, asistenta Vlhovej šéftrénera si však z toho až takú hlavu nerobila. „Išla sa zohriať a prezliecť na izbu a popoludní ide trénovať slalom. Zobrala to úplne normálne, je na takéto situácie zvyknutá. Hneď po tom, ako odvolali preteky, podarilo sa nám vybaviť tréning na trati slalomu. Podvečer už len regenerácia,“ informoval TASR.

Predsa však iné sú podujatia Svetového pohára ako olympijské jednorázovky raz za štyri roky:

„Áno, je to trochu iné, lebo ide o to ako ďalej, ako nám nahustia program a či sa opäť niečo neudeje. Nie je to optimálne dva dni po sebe, napríklad ani pre čas na regeneráciu, ale týka sa to aj iných pretekárok a ako som povedal, je to v našom športe bežné. Keď prší alebo fúka, tak sa všetko mení.“

Počasie sa podľa meteorológov nechystá spolupracovať ani v ďalšie dni, v stredu má byť síce teplejšie, ale vietor možno ešte zosilnie. To je pohroma aj pre regulárnosť slalomu, aj keď táto disciplína je najmenej citlivá na vrtochy počasia.

Ak by sa ale poveternostné tendencie nezmenili, ohrozený by bol aj nový termín „obráku“, kde vietor narobí riadnu šarapatu a tréner Gemza v tejto súvislosti konštatoval:

„Ani dnes tie podmienky neboli až také zúfalé, je pomerne jasno, len ten vietor je nárazový. To znamená, že každá pretekárka by mala iné podmienky. Jednej by fúkalo viac, inej menej a tie časové rozdiely by mohli byť neovplyvniteľné výkonnosťou pretekárok.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #obrovský slalom #Mikaela Shiffrinová #Pjongčang 2018