Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Björgenová sa smeje zo svojho veku. Útočí na legendy

Mala niekoľkonásobnú šancu na to, aby sa stala najúspešnejšou olympioničkou v histórii. Rodení víťazi dokážu využiť hneď prvú príležitosť.

11.02.2018 16:12
Marit Björgenová Foto: ,
Najúspešnejšia olympionička Marit Björgenová so striebornou medailou zo skiatlonu.
debata (7)

Bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová nepotrebuje už nikomu nič dokazovať. Chce len prekonávať rekordy. Je 18-násobnou svetovou šampiónkou, 6-krát získala zlato pod piatimi kruhmi.

Chcela naň zaútočiť aj v sobotňajšom skiatlone na 2×7,5 kilometra v Pjongčangu. Od začiatku pretekov sa držala vpredu. Viackrát ťahala celý pelotón a diktovala tempo. Tri kilometre pred cieľom však nezachytila drvivý nástup Charlotte Kallovej.

Švédka sa stala držiteľkou prvého zlata z juhokórejských Hier. Po jej pravej ruke stála inšpirácia pre mnohé bežkyne na lyžiach. Hoci jej najcennejší kov ušiel o takmer osem sekúnd, jej tvár zdobil tradičný úsmev.

Marit Björgenová v cieli sobotňajšieho... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Marit Björgenová Marit Björgenová v cieli sobotňajšieho skiatlonu na ZOH v Pjongčangu.

Nie div. Hoci neobhájila prvenstvo zo Soči, hneď pri premiére v Pjongčangu získala svoju jedenástu medailu zo ZOH (6 zlatých, 4 strieborné a 1 bronzová). Stala sa najúspešnejšou ženou, osamostatnila sa od svojich bežeckých predchodkýň Raisy Smetaninovej z Ruska a Stefanie Belmondovej z Talianska.

„Charlotte bola silnejšia, ale so striebrom som spokojná,“ ocenila kvality víťazky Björgenová pre NBC Sports.

Pre 37-ročnú legendu je to piata účasť na najväčšom športovom sviatku. V Salt Lake City 2002 sa tešila zo striebra ako členka nórskej štafety. O 16 rokov na druhej strane zemegule ukázala, že napriek pokročilému športovému veku nepatrí do starého železa.

„Stále som tu, aj na mojich posledných Hrách som získala medailu. Ukázala som súperkám, že so mnou musia počítať. V mojom veku to poteší,“ smiala sa.

Björgenovej definitívne unikla šanca na ďalší rekord – vyhrať po Vancouvri a Soči skiatlon aj po tretí raz v rade. Má pred sebou však ďalšie.

Stať sa najstaršou ženou, ktorá si vypočuje hymnu svojej krajiny z najvyššieho stupienka (prekonala by sánkarku Sylke Ottovú). Byť najdekorovanejším olympionikom (ak získa ešte tri medaily, odsunie na druhé miesto biatlonistu Oleho Einara Björndalena). Vojsť do dejín ako športovkyňa s najväčším počtom olympijských víťazstiev (tromi predčí Björndalena aj kolegu z bežiek Björna Dählieho).

Sobota, 10. februára na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová na strelnici počas šprintu...

„Som tu, aby som vyhrávala medaily,“ doplnila Björgenová.

V mrazivom Pjongčangu ju čaká ešte päť disciplín. Podmaní si históriu?

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Marit Björgenová #skiatlon #Pjongčang 2018