Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kazár chcel byť v top 10, ak by všetko sadlo. Otčenáš podľahol vlastnému tempu

V chlade a vetre, už tak príznačnom pre biatlonový areál Alpensia v kórejskom Pjongčangu, vybojoval Matej Kazár v mužskom šprinte solídne 22. miesto.

11.02.2018 15:43
Matej Kazár Foto: ,
Slovenský biatlonista Matej Kazár v cieli šprintu mužov.
debata

Pre 34-ročného skúseného pretekára VŠC Dukla Banská Bystrica je to druhé najlepšie umiestnenie v tejto sezóne (pred mesiacom bol osemnásty vo vytrvalostnom biatlone v SP v nemeckom Ruhpoldingu) a zároveň zlepšenie o 15 priečok v porovnaní so šprintom na ZOH 2014 v Soči. Bol suverénne najlepší spomedzi štvorice Slovákov.

„Preteky som absolvoval s jednou streleckou chybou. V takýchto podmienkach, keď fúka nárazový vietor, je veľmi ťažké to pri streľbe vycentrovať. Pekne som to však zvládol, takže som veľmi spokojný,“ uviedol Matej Kazár pre slovenské médiá po pretekoch.

Kritickejší tón zvolil pri hodnotení svojho bežeckého výkonu. „Tam to bolo iba priemerné. Dával som si pozor, aby som to ‚neprepálil‘. V poslednom kole po druhej streľbe som už dal do toho všetko,“ referoval uzimený v cieli.

Muži nemali až toľko starostí s vetrom ako deň predtým ženy, ale keď v desaťstupňovom mraze prišiel nečakaný náraz, mali „po chlebe“ aj tí najlepší. Doplatila na to väčšina favoritov na čele so suverénom ostatných šiestich biatlonových sezón Martinom Fourcadom. Francúzsky topfavorit s troma chybami na streľbe v ľahu skončil ôsmy. Zato Kazár odstrieľal s jediným nezdarom v stoji.

Sklamaný Martin Fourcade v cieli šprintu. Foto: Reuters, MURAD SEZER
Martin Fourcade Sklamaný Martin Fourcade v cieli šprintu.

„Videl som, čo včera predvádzali ‚baby‘, tak som si dal väčší pozor. Ušla mi prvá rana na druhej streľbe, škoda jej. Dôležité však bolo, že som sa skoncentroval na ďalšie výstrely, ktoré tam padli. Keď je človek pri streľbe skrehnutý, má čo robiť. Som naozaj rád, ako som to zvládol,“ ešte raz spokojne skonštatoval odchovanec KB Predajná.

Na otázku, či sa konečná 22. pozícia v cieli zhoduje s jeho predštartovnými ambíciami, Kazár trochu pokrútil hlavou. „Boli vyššie, chcel som skončiť okolo desiateho miesta. Pravda, vtedy, ak by všetko na trati aj strelnici sadlo. Aj s 22. miestom som však spokojný, veď je to olympiáda.“

Otčenáš si na „stojke“ odstrelil životný výsledok. Moja chyba, vravel

Slovenský biatlonista Martin Otčenáš rozbehol olympijský šprint v Pjongčangu ako málokto. V prvej streľbe v ľahu vybielil všetky terče a figuroval po nej na druhom mieste. Rýchlejší bol len Nór Erlend Bjöntegaard a na chrbát sa mu dívali všetci favorit na čele s Francúzom Martinom Fourcadom či nórskymi bratmi Böovcami. Lenže potom podľa vlastných slov podľahol tempu, ktoré sám nasadil.

Martin Otčenáš na strelnici počas šprintu v... Foto: TASR, Michal Svítok
Martin Otčenáš Martin Otčenáš na strelnici počas šprintu v Pjongčangu.

Aj druhú streľbu, tentoraz v stoji, chcel „odbaviť“ za pár sekúnd, ale to mu už nevyšlo. Štyrmi chybami si odstrelil životný výsledok. Doteraz sa vo Svetovom pohári dostal najvyššie na 21. priečku dvakrát práve v šprinte. V Biatlonovom centre Alpensia napokon z toho bolo 52. miesto s dvojminútovým mankom na víťaza. Otčenášova frustrácia v novinárskej mixzóne bola obrovská.

„Sú len dve možnosti – buď to vyjde alebo to nevyjde. Ja som dnes nevyužil šancu, ktorú som si zo začiatku vypracoval. Čo mám k tomu viac povedať?“ začal hodnotenie svojho výkonu 30-ročný popradský rodák Otčenáš.

Vzápätí predsa len pokračoval: „Pred druhou streľbou som neustál tempo, bolo príliš vysoké. Roztriasli sa mi nohy. Boli to moje chyby, žiadny vietor. Dá sa to povedať tak, že na 75% to dnes bolo dobré, ale zvyšok, čo som potreboval dotiahnuť do konca, som nedotiahol. Bežecky som robil, čo som mohol. Boli tam však hluché miesta, ktoré mi nahnali zbytočné sekundy.“

Malou satisfakciou pre pretekára VŠC Dukla Banská Bystrica môže byť fakt, že v porovnaní s rýchlostnými pretekmi na ZOH 2014 v Soči sa zlepšil o 15 miest a zároveň si vybojoval účasť v pondelkovej stíhačke.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Martin Otčenáš #Matej Kazár #Pjongčang 2018