Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podstúpil sedem operácií, chcel skončiť. Lim sa stal juhokórejským hrdinom

Domáca nádej, kanadská legenda, ruský spolufavorit. Šortrek nehrá vo svetovom športe prím. Zväčša sa do popredia verejnosti dostane iba na olympiáde. Drobnú žiaru reflektorov však pod piatimi kruhmi využíva naplno. Najmä vďaka dráme.

11.02.2018 14:16
Lim Hyo-jun Foto: ,
Lim Hyo-jun so zlatou medailou (v strede) na pódiu so strieborným Sjinkiem Knegtom (vľavo) a bronzovým Semionom Jelistratovom.
debata

Po jednej z nich sa v sobotu v Pjongčangu zrodil prvý juhokórejský hrdina. Na radosť domácich fanúšikov zvládol 1500-metrovú trať najrýchlejšie Lim Hyo-jun. Jeho meno bude navždy vryté do športových kroník krajiny. Stal sa prvým zlatým medailistom na domácej zimnej olympiáde.

„Veľakrát som zvažoval, že ukončím kariéru skôr, ako by som si želal. Prežil som ťažké chvíle. Bol som fyzicky i psychicky vyčerpaný. To, že som tu, je zásluha môjho okolia. Moji blízki ma povzbudzovali. Hovorili mi, aby som sa nevzdával a nepochyboval o mojich schopnostiach. Dostal som sa až do Pjongčangu, lebo som mal pred sebou jasný cieľ,“ tešil sa v cieli Lim.

V ľadovom paláci Gangneung zvíťazil nielen športový kumšt, ale najmä nezlomná vôľa. Dvadsaťjedenročný Lim najprv inklinoval k nezamrznutej forme vody – ako súťažný plavec. V tínedžerskom veku mu však učarovalo veľakrát krkolomné upaľovanie na korčuliach.

Sľubný kariérny rozlet však značne pribrzdili zranenia. Ani sedem operácií ho však nezastavilo, aby si na najvyššom stupni spoločne s domácimi priaznivcami užil tóny juhokórejskej hym­ny.

Predstihol Charlesa Hamelina z Kanady, ktorý vinou penalizácie vo finále prišiel o šancu získať zlato na troch zimných olympijských hrách po sebe ako prvý šortrekár v histórii. Zdolal i Semjona Jelistratova z tímu Olympijských športovcov z Ruska, ktorý si prvú medailu pre OŠR užíval natoľko, že jeho výroky bude prešetrovať Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

„Táto bronzová medaila je pre mňa ako by bola vyrobená z platiny. Venujem ju všetkým chlapcom, ktorí boli z týchto Hier vylúčení takým tvrdým a neferovým spôsobom. Táto medaila je pre vás,“ povedal po pretekoch pre CNN.

Jeho výčitka však v huriavku domácej radosti zanikla…

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Lim Hyo-jun #šortrek