Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Favoriti v šprinte zlyhali. Česi majú ďalší úspech, najlepším Slovákom Kazár

Olympijským víťazom v šprinte biatlonistov sa stal v Pjongčangu Nemec Arnd Peiffer. Striebornú medailu na 10 km trati vybojoval Čech Michal Krčmář (+4,4) a bronzovú Talian Dominik Windisch (+7,7).

11.02.2018 11:29 , aktualizované: 13:58
debata (6)
Víťaz šprintu biatlonistov Arnd Peiffer (v... Foto: Reuters, MURAD SEZER
Arnd Peiffer, Michal Krčmář, Dominik Windisch Víťaz šprintu biatlonistov Arnd Peiffer (v strede) so strieborným Michalom Krčmářom (vľavo) a bronzovým Dominikom Windischom.

Zo slovenskej štvorice skončil najlepšie 22. Matej Kazár (+54,9), na 52. mieste finišoval Martin Otčenáš (+2:00,9), do stíhacích pretekov sa nekvalifikovali 70. Tomáš Hasilla (+2:31,6) a 74. Šimon Bartko (+2:39,6).

V mužskom šprinte bol v biatlonovom areáli Alpensia v neskorom večere favoritom prvej veľkosti Francúz Martin Fourcade. Z piatich šprintov SP však v sezóne zvíťazil len raz a štyrikrát bol druhý, z toho trikrát ho zdolal Nór J.T. Boe a raz jeho starší brat T. Boe. Aj z tejto štatistiky vznikol nad šprintom zaujímavý otáznik.

Geniálny Francúz vo svojej kariére zatiaľ na ZOH medailu v šprinte nezískal, takýto scenár si určite nepripúšťal, no stal sa pravý opak. Do úvahy pripadalo aj častá zákonitosť, kde sa dvaja bijú, zvíťaziť môže tretí, a toto pravidlo sa potvrdilo. Počasie bolo mrazivé s mínus 11 stupňami, vietor silný, pri umelom osvetlení s lotériou na strelnici.

Po ženskom šprinte sa skloňovalo aj medzi mužmi hlavne počasie. Biatlonistkám narobilo veľké starosti a poučiť sa zo zimy a vetra mohla medzi 87 štartujúcimi aj štvorica slovenských mužov. Martin Otčenáš so štartovným číslom 19 bol v skupine najväčších favoritov, hneď za ním sa usiloval J.T. Boe. Matej Kazár vyrazil na trať s 57-kou, Tomáš Hasilla so 76-kou a Šimon Bartko s 81. Prekvapujúco až s 54-kou vybehol M. Fourcade, v podstate ako posledný z favoritov.

Matej Kazár na trati šprintu v Pjongčangu. Foto: TASR, Michal Svítok
Matej Kazár Matej Kazár na trati šprintu v Pjongčangu.

Úvodná streľba dopriala naturalizovanému Kórejčanovi Lapšinovi a jeho medzičas dlho svietil na vedúcej priečke, aj keď čistých strelcov neustále pribúdalo. Z vedúcej priečky ho vytlačil až Martin Otčenáš, ktorý bol od neho o 4,7 sekundy rýchlejší. Medzi ‚čistými‘ strelcami chýbal Nór Svendsen i Čech Moravec s jednou chybou, Nór T. Boe dokonca s dvoma, jeho mladší brat J.T. Boe s hrozivými tromi.

Nórske zakolísania čiastočne napravil Bjöntegaard a bol to práve on, ktorý strieľal v stojke na vedúci post neomylného Nemca Peiffera. Po tom, čo nevyčistil tretí a piaty terč, však vypadol z medailových úvah. S napätím sa čakalo na M. Fourcada a dosť šokujúco minul až tri terče, druhý, štvrtý a piaty. Odrazu sa otvorili obrovské šance pre ďalších, oveľa menších favoritov.

Francúz asi najviac na diaľku ‚potešil‘ Peiffera i Čecha Krčmářa, oboch neomylných strelcov, najlepších na medzičase po streľbe stojmo. Krčmář sa snažil zlikvidovať stratu na Nemca 6,8 sekundy a aj keď ho o 2,4 sekundy stiahol, na Peiffera to nestačilo.

Nemci si tak po triumfe Dahlmeierovej pripísali v Pjongčangu už druhé biatlonové zlato. Radovali sa aj Česi, v sobotu s bronzom Vítkovej, teraz so striebrom Krčmářa. Zlatý 30-ročný Peiffer síce štyrikrát stál na najvyššom stupni na MS, no na ZOH sa medailovo, a hneď zlatom, presadil prvýkrát.

Nedeľa, 11. februára na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 45 fotiek Všetky fotky
Japonka  Satoko Mijaharaová počas krátkeho...

Martin Otčenáš (strelecká bilancia 0–4) začal rýchlo a úvodnú streľbu ležmo zvládol bravúrne za 27,1 sekundy. V tej chvíli sa začal pre neho rysovať super výsledok, ktorý si pokazil so štyrmi chybami na 1., 2.,, 4. a 5. stojkovom terči. Matej Kazár (0–1) napodobnil čistú ležku Otčenáša, odstrieľal ju za 29,2 sekundy, aj keď pomalšie bežal.

Na vedúci post strácal v tej chvíli 22,5 sekundy. V polohe stojmo mu ‚ušiel‘ hneď prvý výstrel a jeho strata ho vyburcovala zabojovať, aj keď napokon neúspešne, o najlepšiu dvadsiatku. Tomáš Hasilla (1–2) a Šimon Bartko (2–3) sa tiež snažili aspoň sa kvalifikovať do stíhačky a skončiť v šesťdesiatke, no márne.

„Som spokojný, v tomto chlade a vetre to bol výborný výkon. Paráda, že mi to takto vyšlo,“ povedal Matej Kazár pre RTVS a dodal: „Na nástrele mi ruky zmrzli na kosť. Na trati som sa síce rozohrial, ale človek si v takej zime ani necíti telo. Po vydarenej ‚ležke‘ som sa nechcel chytať za inými pretekármi a prehnať to. Vedel som, ako Martinovi Otčenášovi ‚stojka‘ nevyšla, dával som si teda pozor. V tých podmienkach mi napriek tomu napokon ušla jedna rana, škoda toho… Dnes to bolo aj o šťastí.“

Výsledky – šprint na 10 km: 1. Arnd Peiffer (Nem.) 23:38,8 (0 tr. okr.), 2. Michal Krčmář (ČR) +4,4 (0), 3. Dominik Windisch (Tal.) 7,7 (1), 4. Julian Eberhard (Rak.) 8,4 (1), 5. Erlend Bjöntegaard (Nór.) 17,4 (2), 6. Benedikt Doll 17,6 (1), 7. Simon Schempp (obaja Nem.) 21,4 (1), 8. Martin Fourcade (Fr.) 22,1 (3), 9. Serafin Wiestner (Švajč.) 23,5 (1), 10. Lukas Hofer (Tal.) 31,0 (2), …22. Matej KAZÁR 54,9 (1), 52. Martin OTČENÁŠ 2:00,9 (4), 70. Tomáš HASILLA 2:31,6 (3), 74. Šimon BARTKO (všetci SR) 2:39,6 (5)

6 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Arnd Peiffer #Michal Krčmář #Dominik Windisch