Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kramer berie len víťazstvá. Kvôli striebru netrénuje

Potvrdil absolútnu dominanciu na dráhe. Dokázal to, čo sa deň predtým nepodarilo Anastasii Kuzminovej.

11.02.2018 10:54 , aktualizované: 14:50
Sven Kramer Foto: ,
Rýchlokorčuliar Sven Kramer na pódiu po zisku zlatej medaily na 5000 m.
debata

Najlepší rýchlokorčuliar histórie Sven Kramer skompletizoval v nedeľu zlatý hetrik v pretekoch na 5000 m. Vyšperkoval ho novým olympijským rekordom – 6.09,76 min. Momentálne vlastní osem medailí spod piatich kruhov (štvrté zlato má z tímovej stíhačky zo Soči).

Cyklista predurčený na rýchlokorčuľovanie

Tridsaťjedenročný rodák z Heerenveenu, jednej z kolísok rýchlokorčuľovania, má tento šport v krvi. Na vysokej úrovni sa mu venoval jeho otec Yep, dvojnásobný účastník olympiád.

Kramer sa popri rýchlokorčuľovaní dlho venoval aj cyklistike. Na národnom šampionáte v roku 2004 skončil v časovke juniorov na druhom mieste za súčasným profesionálom Robertom Gesinkom. Rýchlo však zistil, že na ľade môže dosiahnuť podstatne viac. Jeho úctyhodná zbierka zahŕňa 19 zlatých medailí z MS na jednotlivých tratiach, 9 zlatých z MS vo viacboji a rovnaký počet z ME vo viacboji.

„Byť spokojný so striebrom, to nie je môj pohľad na profesionálny šport. Nejazdím a netrénujem pre to, aby som skončil druhý. Pretekám, aby som víťazil,“ vysvetľuje Kramer svoju filozofiu.

Osudová chyba trénera vo Vancouvri

Napriek tomu sa nevyhol i medailám tohto lesku.

Pri olympijskej premiére v Turíne nestačil na 5000-metrovej trati na Američana Chada Hedricka. „Mal som devätnásť a tesne pred olympiádou som vytvoril svetový rekord. Bol som presvedčený, že vyhrám. No mentálne som na to nebol pripravený,“ tvrdí pre olympic.org.

Striebro získal aj na 10 000 m v Soči. Nikdy však nezabudne na zbabrané preteky na dlhšej trati vo Vancouvri. V cieli sa už tešil z druhého zlata v priebehu pár dní, keď sa od rozhodcov dozvedel o diskvalifikácii. V polovici trate si totiž zvolil nesprávnu dráhu. Na trénerov popud.

„Vancouver bol pre mňa obrovské sklamanie, hoci to môže znieť po zisku zlata na päťtisícke zvláštne. Čakal som oveľa viac. Urobili sme obrovskú chybu. Našťastie sme sa z toho poučili,“ hodnotí Kramer.

V Pjongčangu ho povzbudzuje i jeho dlhoročná priateľka Naomi van Asová, dvojnásobná olympijská víťazka v pozemnom hokeji.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

Rýchlokorčuľo­vanie, muži na 5 000 m: 1. Sven Kramer (Hol.) 6:09,76 /olympijský rekord/, 2. Ted-Jan Bloemen (Kan.), 3. Sverre Lunde Pedersen (Nór.) obaja +1,85 s, 4. Peter Michael (N. Zéland) +4,31, 5. I Song-hun (Kór. rep.) +4,39, 6. Bart Swings (Belg.) +4,81, 7. Jan Blokhujisen (Hol.) +4,99, 8. Nicola Tumolero (Tal.) +5,72

Nedeľa, 11. februára na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 45 fotiek Všetky fotky
Japonka  Satoko Mijaharaová počas krátkeho...
debata chyba
Viac na túto tému: #Sven Kramer #Pjongčang 2018