Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nórski bežci zopakovali Albertville. Skiatlon vyhral debutant, Cologna až 6.

Nórsky reprezentant v behu na lyžiach Simen Hegstad Krüger získal zlatú medailu v nedeľňajšom skiatlone na 15 + 15 km na XXIII. zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu.

11.02.2018 09:01 , aktualizované: 09:19
Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger,... Foto: ,
Nórska radosť. Zľava strieborný Martin Johnsrud Sundby, zlatý Simen Hegstad Krüger a bronzový Hans Christer Holund v cieli skiatlonu.
debata (221)

Dvadsaťštyriročný pretekár dokázal uspieť hneď vo svojom olympijskom debute s časom 1:16:20,0 h. Druhé miesto obsadil jeho krajan Martin Johnsrud Sundby s mankom 8 sekúnd. Nórsku hegemóniu v tomto odvetví potvrdil Hans Christer Holund, ktorý s odstupom takmer 10 sekúnd na víťaza skončil tretí.

Krüger na začiatku pretekov spadol a v úvodných kilometroch sa držal v úzadí. Postupne sa však dokázal predrať na vyššie pozície. Po klasickej časti figuroval na 14. mieste. Na čelo poradia sa prvýkrát dostal 5 km pred cieľom a svoje vedenie dokázal pretaviť do prvej zlatej medaily pre svoju krajinu v Pjongčangu.

Nedeľa, 11. februára na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 45 fotiek Všetky fotky
Japonka  Satoko Mijaharaová počas krátkeho...

„Bol som trochu frustrovaný. Moje prvé olympijské preteky a začali sa najhorším možným spôsobom. Musel som ostať pokojný. Vedel som, že sú tam dosť rýchli pretekári a tiež, že ich musím striasť pred finišom. Keď som si vypracoval niekoľkometrový náskok, išiel som za víťazstvom a nehľadel som späť,“ povedal víťaz.

Favorit v tejto disciplíne Švajčiar Dario Cologna odštartoval dobre, držal sa na líderských pozíciach, nevyšiel mu však záver a prepadol sa až na konečné 6. miesto.

Líder tohtosezónneho Svetového pohára Johannes Hösflot Klaebo ukázal, že tzv. dlhé behy nepatria medzi jeho „špeciality“, preťal cieľovú pásku až ako desiaty. Klasickú časť pritom ukončil na prvom mieste.

Nórski bežci ovládli pódium na olympijských hrách v tomto odvetví prvýkrát od ZOH 1992 v kanadskom Albertville. Vtedy uspeli v pretekoch na 30 km.

Muži – skiatlon na 15+15 km: 1. Simen Hegstad Krüger 1:16:20,0 h, 2. Martin Johnsrud Sundby +8,0 s, 3. Hans Christer Holund (všetci Nór.) +9,9, 4. Denis Spicov (OŠR) +12,7, 5. Maurice Manificat (Fr.) +14,2, 6. Dario Cologna +25,1, 7. Andrew Musgrave (V. Brit.) +25,7, 8. Alex Harvey +33,4

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Simen Hegstad Krüger