Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Neštastná streľba. Kuzminová medailu nezískala, najlepšou Slovenkou P. Fialková

Zlato na ZOH v Pjongčangu si v šprinte biatlonistiek vybojovala Nemka Laura Dahlmeierová, striebro Nórka Marte Olsbuová (+24,2) a bronz Češka Veronika Vítková (+25,8). Na 11. mieste skončila na 7,5 km trati slovenská biatlonistka Paulína Fialková, obhajkyňa zlata Anastasia Kuzminová obsadila 13. priečku (+53,9).

10.02.2018 06:34 , aktualizované: 14:24
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová v cieli šprintu v Pjongčangu.
debata (34)

Do stíhacích pretekov už nepostúpili ďalšie z kvarteta Sloveniek 74. Ivona Fialková (+3:42,4) a 83. Terézia Poliaková (+4:26,0).

V parku Alpensia sa veľká pozornosť pod umelým osvetlením sústredila na Kuzminovú, zlatú na predchádzajúcich dvoch olympiádach. Aj doterajšie výsledky v sezóne a prvé miesto v hodnotení šprintu vo Svetovom pohári nasvedčovali, že patrila medzi najväčšie favoritky. Na štart vybehla s číslom 25, ďalšie Slovenky medzi 87 štartujúcimi až v druhej polovici, P. Fialková s číslom 55, I. Fialková so 66 a Poliaková so 79.

Kuzminovej (strelecká bilancia 2–1) úvodná streľba ležmo nevyšla s chybami na prvom a štvrtom terči, no keďže jej najväčšie súperky tiež krúžili navyše, neustále si udržiavala šancu na popredné umiestenie. Bežala výborne, len bolo treba pridať bezchybnú streľbu v stoji.

Šprint biatlonistiek na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová na trati šprintu v Pjongčangu.

Smoliarsky však netrafila úplne posledný terč a už jej nič nezostávalo, len sa úplne oddať finišu v záverečnom 2,5 km okruhu. Celkovo zabehla najrýchlejší čas zo všetkých, no dovedna tri trestné okruhy, hlavne vplyvom silného vetra, ju pripravili o piedestál.

Z Kuzminovej vyžarovalo v cieli sklamanie a na hlase bolo poznať, že ju zima dosť poznačila. „Naozaj som úplne premrznutá,“ povedala. „Samozrejme, nie je to výsledok, ktorý by nás tešil a čo sme očakávali. Strelecky som vo vetre bojovala, tri rany mimo nie je to najlepšie, aspoň s jednou keby mi to vyšlo. Bežecký čas je fajn, netreba robiť tragédiu, čakajú na mňa ďalšie preteky.“

Paulína Fialková (1–0) nevybielila štvrtý ležkový terč a udržiavala si možnosť skončiť v top desiatke. Stojku zvládla bravúrne, na medzičase bola v celkovom súčte šiesta, +22,5 sekundy za Dahlmeierovou, a rozbehla sa v ústrety mimoriadnemu umiesteniu.

Aj keď ju v dejisku trápili hlasivky a zápal dýchacích ciest, vo finiši ešte zabojovala a skončila na svojej druhej olympiáde 11-ta. Z top desiatky ju vytlačila až v úplnom závere prekvapujúco neznáma Švajčiarka Cadurischová.

Paulína Fialková prichádza na strelicu počas... Foto: TASR, Martin Baumann
Paulína Fialková Paulína Fialková prichádza na strelicu počas šprintu v Pjongčangu.

“Som určite spokojná najmä so streleckou stránkou. Vo veternej lotérii som to dobre zvládla. Mám na čom stavať do ďalších dní, budem sa snažiť, celkovo som spokojná. Určite sa v závere prejavil tréningový výpadok, bola som predtým osem dní chorá, cítiť to. Nedokázala som sa pripraviť na tento štart tak, ako som mala, prejavilo sa to najmä v poslednom kole. Verím, že do ďalších dní to bude už len lepšie. Musela som vynechať tri tréningové dni a ležať v posteli. Tréneri Anka Murínová a Martin Bajčičák to však nastavili tak, aby som sa mohla pretekať. Som veľmi vďačná za toto umiestnenie, olympiádu som rozbehla dobre,” povedala Paulína Fialková.

Jej mladšia sestra Ivona (2–3) ‚ležku‘ nezvládla, veľmi dlho mierila a netrafila druhý a piaty terč, v stoji zažila pohromu na 3., 4. a 5. terči. Terézia Poliaková (1–4) s chybou na piatom ležkovom terči si všetko pokazila v ‚stojke‘ so štyrmi omylmi.

Najväčšie súperky Kuzminovej vybehli na tvrdú premrznutú trať s nižšími štartovnými číslami. V počasí s mrazom –6,4 pocitovú teplotu znižoval aj silný vietor, teplota snehu bola dokonca –11. Nemka Herrmannová ‚ležku‘ zvládla bezchybne a na medzičase nasadila pomerne vysokú latku. Strelecké časy biatlonistky natiahli a väčšina z nich si zvolila pri mierení opatrnosť.

Do rizika nešla ani nádejne rozbehnutá Francúzka Bescondová. Bieloruska Domračevová netrafila druhý terč a mala čo dobiehať. Fínka Mäkäräinenová dokonca musela dvakrát krúžiť na trestnom okruhu, no Nemka Dahlmeierová bola presná a Talianky Vittozziová i Wiererová upútali najrýchlejšími medzičasmi.

Na prvú čistú strelkyňu v oboch polohách sa muselo veľmi dlho čakať. Vietor na strelnici spôsobil, že sa chyby množili, a tak v priebežnom poradí viedli biatlonistky s jedným trestným okruhom navyše. Až Dahlmeierová vyčistila všetky terče a usadila sa na čele s jasnou šancou na zlato, s náskokom 13,3 sekundy pred Češkou Vítkovou. Netrpezlivo sa čakalo potom na rýchle Talianky, Vittozziová sa však jednému trestnému okruhu nevyhla, Wiererová dokonca krúžila dvakrát.

Zlatá zo šprintu biatlonistiek Laura... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Laura Dahlmeirová, Marte Olsbuová, Veronika Vítková Zlatá zo šprintu biatlonistiek Laura Dahlmeierová (v strede) so striebornou Nórkou Marte Olsbuovou (vľavo) a bronzovou Češkou Veronikou Vítkovou.

Hviezda minulého roka Nemka Dahlmeierová vo svojich 24 rokoch po vlaňajšom unikáte na MS s piatimi zlatými medailami dominovala v šprinte v pravej chvíli, keď z 20 triumfov v kariére je práve ten jubilejný dvadsiaty najcennejší.

“Dnes dôležitú úlohu zohrávali vietor a šťastie. Nasťa mala trochu smolu na strelnici, najmä na ‚ležke‘. Vietor jej tam fúkal raz sprava, potom zasa zľava. Čo sa týka Paulíny, som úplne spokojná, aj keď škoda, že to tesne ušlo do desiateho miesta. Pekne zareagovala na vietor, “cvakla” si, bežecký čas trochu horší, ale vieme prečo – bola prechladnutá. Verím, že to bude už len lepšie. Nemala horúčky, ale kašeľ a bolenie hrdla ju pár dní obmedzovalo. Jedenáste miesto je pekné. Rozbehla sa v pretekoch veľmi dobre, škoda, že to nedotiahla do konca celé tri kolá. Pred stíhačkou sú to dobré pozície, budú tam štyri streľby a môžu nastať ešte veľké posuny,” uviedla Anna Murínová, trénerka P. Fialkovej.

Šprint biatlonistiek (7,5 km) na ZOH v Pjongčangu: 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 21:06,2 min (0), 2. Marte Olsbuová (Nór.) +24,2 s (1), 3. Veronika Vítková (ČR) +25,8 (1), 4. Marie Dorinová-Habertová (Fr.) +33,1 (1), 5. Vanessa Hinzová (Nem.) +40,3 (1), 6. Lisa Vittozziová (Tal.) +40,5 (1), 7. Hanna Öbergová (Švéd.) +40,8 (1), 8. Irene Cadurischová (Švaj.) +45,5 (1),… 11. Paulína Fialková +50,6 (1), 13. Anastasia Kuzminová +53,9 (3), 74. Ivona Fialková +3:42,4 min (5), 83. Terézia Poliaková (všetky SR) +4:26,0 (5)

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková #Pjongčang 2018