Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odhodlaná Kuzminová: Teším sa na ďalší talizman

Do biatlonovej histórie už vošla - a teraz prichádza čas, keď ju môže ešte viac ozdobiť. Pjongčanské repete a zlato do tretice - to sú príťažlivé motívy biatlonistky Anastasie Kuzminovej, najväčšej slovenskej medailovej nádeje pred jej dnešným prvým štartom.

10.02.2018 07:00
Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (10)

Štatisticky v jej najúspešnejších – rýchlostných pretekoch na 7,5 km (raz streľba poležiačky, raz postojačky) – obhajuje zlato zo Soči 2014.

Bez čísla pod hlavou

V tamojšom areáli Laura na Červenej Poľane vo veľkom štýle obhájila zlato z Vancovru 2010. Stala sa tak prvou biatlonistkou, ktorá šprint vyhrala na dvoch olympijských sviatkoch po sebe. A môže aj na aktuálnom. Nastúpi naň v pozícii líderky Svetového pohára v tejto disciplíne, v celkovom poradí je druhá.

„Teraz sme si povedali, že si doprajeme, aby sme na moju tretiu zimnú olympiádu nešli s veľkými očakávaniami. Aby som ju neprežívala príliš emocionálne a zbytočne sa vopred nenastavila na víťazstvo. Do Pjongčangu idem akoby z čistého listu. Skrátka – predviesť, čo mám natrénované. Takže, nijaké číslo pod vankúšom mať nebudem. To je taký talizman – na jednej strane je to fajn, no verím, že ďalší pekný si vybojujem v šprinte,“ odvetila krátko pred odletom do juhokórejského dejiska na otázku, či bude mať pod hlavou štartové číslo zo zlatých triumfov – pre šťastie, ako to urobila v Soči.

Súčasná sezóna je zatiaľ jej najlepšia, má v nej životnú formu. Dvakrát vyhrala šprint v pretekoch Svetového pohára, dvakrát stíhačku, sedemkrát stála na medailovom pódiu.

„Veľmi mi pomohlo tradičné predsezónne augustové sústredenie na Novom Zélande, absolvovali sme ho štvrtý raz. Tam získavam miernu výhodu pred súperkami. Keď v októbri ideme na prvý sneh, som už dobre pripravená fyzicky i technicky,“ zdôvodňovala úspešný vstup do tohto ročníka Svetového pohára.

„Životné preteky nás však čakajú vo februári, naň ladíme vrchol výkonnosti,“ tlmil prílišný optimizmus jej manžel i tréner Daniel Kuzmin na sklonku minulého roka, keď sa Anastasia obliekla do žltého trička vedúcej pretekárky Svetového pohára. Príjemne tým prekvapila jeho i seba. Až tak, že v niektorých pretekoch jej pozitívne emócie vychýlili mušku.

Mám za sebou veľa tréningov, prezradila... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Anastasia Kuzminová Mám za sebou veľa tréningov, prezradila Anastasia Kuzminová.

„Vôbec sme nerátali s takýmito peknými výsledkami, nebola som pripravená, že budem toľkokrát na medailovom pódiu. Prinieslo mi to veľa radosti, krásne pocity. Možno to znie nelogicky, ale tiež psychicky unavujú. Nie som stroj, som len človek. Keď zo seba vydám veľa emócií a úsilia na trati, nabalí sa to ako veľká snehová guľa a nesie sa so mnou,“ vysvetľovala zaváhania na strelnici. V záverečných pretekoch SP pred Pjongčangom sa v Anterselve naladila druhým miestom v pretekoch s hromadným štartom.

Všetko pre úspech

Po nich nasledujú – olympijské.

„Pre úspech urobím všetko, sľúbiť však nič nemôžem. Plánovať vopred úspechy býva zradné,“ zvykla tvrdiť pred vrcholnými podujatiami. Vždy sa na ne vedela maximálne pripraviť i motivovať, a aj keď nie vždy jej zdravie dovolilo podať optimálny výkon, nič nevypustila. V každých pretekoch si siahla na dno síl – či skončila prvá alebo tridsiata.

Najmä na olympijské súťaže sa vedela perfektne nachystať. Z nich má vo vitríne tri medaily – spomenuté dve zlaté plus striebro zo stíhačky z Vancouvru – a miesta vedľa nich je ešte dostatok. Zo svetových šampionátov má dva cenné kovy. Vôbec prvý pre Slovensko získala v Pjongčangu pred deviatimi rokmi – striebro v pretekoch s hromadným štartom. Druhý – bronzový – pridala v ruskom Chanty-Mansijsku 2011.

O tom, či 33-ročná členka banskobystrickej Dukly rozšíri olympijskú medailovú zbierku, naznačia najbližšie dni. Juraj Sanitra sledoval jej olympijské triumfy spoza ďalekohľadu – ako tréner streľby. Ako vidí Kuzminovej šance v Pjongčangu?

„Anastasia je inteligentná a ctižiadostivá žena. Vie, čo chce a robí všetko pre to, aby to dosiahla. Keď cíti pohodu, ťažko ju zdolať, čo viac ráz ukázala v tejto sezóne. Keď má špičkovú formu, je skoro jedno, aký má trať profil. Niekedy ju pribrzdí premotivovanosť, no už je zrelá pretekárka, vie s tým pracovať. Strelecky sa zlepšila, výpadok sa sem-tam pritrafí každej biatlonistke zo súčasnej špičky. Bežecky patrí k najlepším, verím, že aj na strelnici sa skoncentruje a životnú sezónu vyšperkuje ďalším medailovým olympijským úspechom. Obdivujem ju, ako vie pri dvoch deťoch skĺbiť vrcholový šport s rodinou. Viem, aké je to pre ňu náročné,“ konštatuje súčasný tréner mužov Ukrajiny.

Paulína Fialková je v poriadku

Po životnom výsledku túži aj Paulína Fialková. V porovnaní so Soči je podstatne skúsenejšia. Do sezóny vstúpila piatym miestom (vyrovnala kariérne maximum) vo vytrvalostnom biatlone v 1. kole Svetového pohára vo švédskom Östersunde, v ďalších však podobný výsledok nezopakovala.

Anastasia Kuzminová. Foto: TASR, Hendrik Schmidt
Kuzminová Anastasia Kuzminová.

„Trochu sme to uponáhľali, rýchlo vyleteli hore – a prišiel útlm. Aj v biatlone je dôležitá určitá postupnosť. Vynechali sme Svetový pohár v Oberhofe, v Obertilliachu sme kvalitne potrénovali. Sestrám Paule a Ivone Fialkovým predolympijské preteky v Pjongčangu celkom vyšli, bodovali tam. Verím, že aj teraz budú mať dôvod na dobrú náladu,“ naznačila trénerka Anna Murínová.

„Paulína Fialková je už v poriadku, trochu ju trápilo dýchanie. Na večerných tréningoch silne mrzlo, no už sa trochu oteplilo. Anastasia sa pripravovala podľa plánu, tešíme sa na začiatok súťaží,“ vravel včera z dejiska Tomáš Fusko, prezident Slovenského zväzu biatlonu. Kto patrí k najväčším súperkám Kuzminovej pri obhajobe zlata?

Najmä silné kvateto: Bieloruska Daria Domračevová, trojnásobná olympijská víťazka zo Soči, Fínka Kaisa Mäkäräinenová, líderka Svetového pohára, Nemka Laura Dahlmeierová, prekvapiť môže Talianka Dorothea Wiererová, Češka Veronika Vítková sa pokúsi zastúpiť Gabrielu Koukalovú, ktorú vyradili dlhodobé zdravotné problémy.

V súťaži mužov obhajca prvenstva zo Soči, najúspešnejší zimný olympionik histórie Ole Einar Björndalen sa do nórskej zostavy nevošiel. Favoritmi sú Francúz Martin Fourcade, nórski bratia Böovci, Nemec Arnd Peiffer. Ak sa niekto zo slovenského kvarteta vojde do dvadsiatky, splní výkonnostný cieľ.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018