Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci majú ambície i kvalitu. Prekonajú Vancouver?

Zlatý hetrik Kuzminovej, medailová rozlúčka Velez-Zuzulovej, životný úspech Vlhovej, príjemné prekvapenie Medlovej či dokonca senzácia v podaní hokejistov?

09.02.2018 06:00
debata
Anastasia Kuzminová na tréningu v Pjongčangu. Foto: TASR, Michal Svítok
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová na tréningu v Pjongčangu.

Slovensko nevyslalo na zimné olympijské hry do Pjongčangu príliš početnú výpravu (56 športovcov vrátane hokejistov), no sú v nej viaceré nádejné želiezka v ohni. Fanúšikovia veria, že s prispením šťasteny by mohla partia spod Tatier priniesť z Južnej Kórey rekordnú medailovú nádielku.

Biatlonová postupka

V Lillehammeri, Nagane a Salt Lake City vyšli slovenskí športovci naprázdno. Viackrát nemali k vytúženej medaile ďaleko, no chýbal im posledný krôčik. O historicky prvú sa v Turíne prekvapujúco nepostarali hokejisti, lyžiari ani biatlonisti – lež snoubordista. Doma dovtedy takmer neznámy Radoslav Židek v disciplíne snoubordkros.

Zvyšné štyri medaily brali v nasledujúcich rokoch biatlonisti. Anastasia Kuzminová vyhrala vo Vancouvri i Soči šprint a pred ôsmimi rokmi pridala i striebro v stíhačke. Pavol Hurajt zažiaril bronzom v pretekoch s hromadným štartom na tratiach prajného Vancouvru.

I pred Pjongčangom vkladajú experti najväčšie nádeje do Kuzminovej. Rodáčka z ruskej Ťumene má od začiatku sezóny vynikajúcu formu a v celkovom poradí Svetového pohára jej patrí druhá priečka. Na lyžiach je čertovsky rýchla a ak ju nezradí v krutom počasí muška na strelnici, bez medaily sa domov nevráti.

Otázkou skôr ostáva, koľko ich môže domov priniesť. Jednu, dve či tri? Príležitostí uspieť bude mať dostatok. Mala by štartovať v šprinte, stíhačke, vytrvalostných pretekoch i pretekoch s hromadným štartom. V hre sú aj štafety.

„Idem na svoju tretiu olympiádu. Verím, že pekná sezóna bude pokračovať aj naďalej v dobrom znení – a samozrejme vynasnažím sa, aby aj olympijské preteky dopadli pre mňa čo najlepšie. Nechcem ich však prežívať príliš emocionálne a zbytočne sa vopred nastavovať na medaily. To nie je správna taktika. Prichádzam predviesť všetko, čo mám natrénované,“ tvrdí hlavné slovenské eso.

Nádejné výkony ukázala počas sezóny aj staršia zo sestier Fialkových, Paulína. Ak bude strieľať čisto, môže príjemne prekvapiť.

Dva tromfy pre slalom

Okrem Kuzminovej sa veľké nádeje vkladajú aj do slalomárok – Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej. Staršia z dvojice stále nemá individuálnu medailu z MS či olympiády. Pred Pjongčangom absolvovala len jeden slalom, ale pod piatimi kruhmi môže zúročiť bohaté skúsenosti. Ešte v lepšej východiskovej pozícii je Vlhová.

Petra Vlhová (vľavo) a Veronika Velez-Zuzulová.... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová Petra Vlhová (vľavo) a Veronika Velez-Zuzulová. Aj do dvojice slalomárok sa vkladajú veľké nádeje.

Dvadsaťdvaročná zverenka Livia Magoniho je jediná, ktorá dokázala v sezóne zdolať fenomenálnu Mikaellu Shiffrinovú a môže sa pochváliť dvoma triumfmi v pretekoch SP. Spolu s Velez-Zuzulovou môžu pomýšľať na úspech aj v tímovej súťaži, kde im budú sekundovať bratia Žampovci.

„Som v inej pozícii ako pred Soči. Bola som vtedy veľmi mladá. Bola to však príjemná skúsenosť. Viem, že sa odo mňa očakáva veľa. Dám do toho všetko a uvidíme, ako mi to sadne v konkrétny deň. Každý túži po olympijskom kove. Nie som výnimka,“ neskrýva Vlhová, ktorá by mala štartovať aj v obrovskom slalome.

K svetovej špičke vo svojej disciplíne patrí aj Klaudia Medlová. Akrobatická snoubordistka sa predstaví v slopestyle aj v big air, kde v poslednom období dosahuje lepšie výsledky. Ak postúpi v ľubovoľnej z nich do finále a v ňom predvedie svoje najlepšie triky, medaila nemusí byť nedosiahnuteľná.

Klaudia Medlová na tréningu v Pjongčangu. Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Klaudia Medlová Klaudia Medlová na tréningu v Pjongčangu.

„Je medzi nami desať dievčat, ktoré môžu získať medailu. I ja. Samozrejme, nebude to vôbec jednoduché. Trúfam si predviesť čo najlepší výkon v oboch disciplínach,“ vysvetľuje.

Najväčším otáznikom sú možnosti hokejistov. Výrazne omladený výber Craiga Ramsayho nepatrí medzi favoritov, no bez hráčov NHL môže na olympijskom turnaji prekvapiť takmer každý. Veľa napovedia už vystúpenia Slovákov v základnej skupine, kde natrafia na Rusov, Američanov a Slovincov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Anastasia Kuzminová #Klaudia Medlová #Pjongčang 2018