Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy sa cíti ako pred premiérou v NHL

Má dve medaily z majstrovstiev sveta a v NHL si odkrútil viac než 400 stretnutí. Na olympiáde sa však po prvý raz predstaví až v Pjongčangu - vo veku 38 rokov.

08.02.2018 09:00
Ladislav Nagy Foto: ,
Ladislav Nagy.
debata

Ladislav Nagy je jeden z najskúsenejších hokejistov výberu kanadského trénera Craiga Ramsayho. Hoci už nie je hráčom, ktorý pravidelne zbieral 50 bodov na sezónu v zámorskej profilige, stále si drží vysoký štandard. Mal by byť lídrom nielen v kabíne, ale aj na ľade.

Vyvážený tím so srdiečkom

„Cítim sa výborne a považujem za veľký úspech, že sa konečne predstavím na olympiáde. Teším sa na všetko, čo nás v Pjongčangu čaká. Samozrejme, všetci do jedného sa musíme sústreďovať najmä na hokej. Ostatné veci musia ísť bokom. Ideme hrať za Slovensko a to je najdôležitejšie,“ vraví ostrieľaný kanonier.

Jeden z ašpirantov na kapitánske céčko je pripravený potiahnuť mladších spoluhráčov. „Uvidíme, ako sa rozhodnú tréneri. Je medzi nami viacero lídrov. Chcem pomáhať tímu. Máme mladších aj starších skúsenejších hráčov, je to správne vyvážené,“ myslí si rodák z Košíc.

Dobre vie, že Slováci nie sú pod piatimi kruhmi v pozícii favorita.

„Ideme do turnaja s pokorou. Môžeme však prekvapiť. Pokúsime sa zahrať čo najlepšie. S každým súperom sa dá hrať vyrovnaná partia. Len do toho musíme dať srdiečko a bojovať jeden za druhého. Potom sa môže stať čokoľvek,“ naznačuje.

Rozhodne jeden zápas

Slováci sa v jednej z troch základných skupín stretnú s Rusmi, Američanmi a Slovincami. Štyri tímy z dvanástich postúpia priamo do štvrťfinále, zvyšných osem si zahrá o ďalšie štyri miestenky.

„Rozhoduje sa v jednom zápase. Keď ho zvládneme… Všetko sa však bude odvíjať už od výkonov v skupine. Tam potrebujeme získať sebavedomie. V tíme je dosť veľa mladých chalanov. Musia naberať skúsenosti zo zápasov proti najlepším. Ak hráte tímovo, môžete súperiť s každým. Ťažko si však vopred dávať výkonnostné ciele,“ vysvetľuje zlatý medailista z Göteborgu 2002 a bronzový z Helsínk 2003.

Kto je pre neho najväčší favorit?

„Nechcel by som vypichnúť Rusov. Silní budú Američania i Kanaďania, tradične Fíni aj Švédi a dobré mužstvo majú aj Česi,“ nevyberie si meno jediného favorita.

Ladislav Nagy prichádza na reprezentačný tréning. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ladislav Nagy Ladislav Nagy prichádza na reprezentačný tréning.

Prezradí, že z minulosti si najviac spomína, ako sledoval olympiádu v Nagane. Už mal osemnásť, ale spanilá jazda českých hokejistov ho chytila za srdce. „Predtým som olympiády až tak nesledoval. Nagano však bol nádherný zážitok.“

Zima? Hral som v Čerepovci

Do Pjongčangu si so sebou nevzal žiadne špeciálne talizmany. V batožine však má knižku o legendárnom cyklistovi a dopingovom hriešnikovi Lanceovi Armstrongovi.

„Chcem sa dozvedieť, ako to vlastne bolo. Ako všetci dopovali,“ rozosmeje sa.

Okrem čítania knižky vopred nevedel, ako bude tráviť čas v olympijskej dedine. „Nikdy som na olympiáde nebol. Neviem, koľko voľného času budeme mať. Iste si pozriem iné súťaže v telke, niečo si prečítam. Kam sa dostaneme, na aké športoviská, to uvidím, až na mieste. Na otvárací ceremoniál sa teším. Bude to krásne. Niečo si natočím a pošlem domov rodine,“ sľubuje. Neobáva sa veľkej zimy?

„Počul som, že je tam dosť chladno, ale hrával som v Čerepovci. Tam sme mali mínus dvadsať, takže s tým nemám problém. Dostanem šály, čapice a rukavice, dobre sa poobliekame. Je dôležité ostať zdravý,“ zdôrazní..

Hoci má množstvo skúseností a štartoval na šiestich majstrovstvách sveta, čaká, že na olympiáde sa dostaví aj menšia nervozita.

„Prvý zápas to tam bude. Možno tri striedania a potom to opadne. Budem asi nervózny, ako keď som nastúpil na prvý zápas v NHL,“ priznáva Nagy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ladislav Nagy #Pjongčang 2018