Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Pjongčangu príde aj sestra Kim Čong-una. Iráncom nedajú smartfóny

Zimné olympijské hry v kórejskom Pjongčangu navštívi aj sestra vodcu KĽDR Kim Jo-čong. Stane sa prvou členkou vládnucej dynastie zo severu, ktorá navštívi južnú časť rozdeleného polostrova od roku 1953, keď znepriatelené štáty uzavreli prímerie.

07.02.2018 14:28
Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea Foto: ,
Severná Kórea po prvýkrát uviedla, že mladšia sestra lídra krajiny Kima Čong-una je významnou predstaviteľkou vládnej robotníckej strany.
debata (7)

Ministerstvo pre zjednotenie v stanovisku uviedlo, že komunistická delegácia by mala doraziť do dejiska ZOH v piatok. Súčasťou návštevy bude aj predseda prezídia Najvyššieho ľudového zhromaždenia Kim Jong-nam.

Obe krajiny sa počas ZOH k sebe priblížili. Na podujatí nastúpi aj spojená reprezentácia hokejistiek. Ide o prvý spoločný tím pod piatimi kruhmi. V roku 1991 sa predstavili zjednotené výbery na MS vo futbale hráčov do 20 rokov a na svetovom šampionáte v stolnom tenise.

Kórejskému postupnému zbližovaniu fandí aj pápež František, ktorý požehnal Hrám a vyjadril nádej nad mierovým urovnaním polstoročia starého konfliktu. Oba štáty sú totiž de iure vo vojnovom stave, keď v roku 1953 po trojročnej ozbrojenej konfrontácii podpísali iba prímerie.

Vo vzťahoch medzi komunistickým severom a kapitalistickým juhom ide o prelom v doterajších vzťahoch, keď KĽDR svojimi jadrovými ambíciami zvyšovala napätie v regióne. Pred olympiádou dokonca niektoré krajiny prehodnocovali účasť svojich športovcov z bezpečnostných dôvodov.

Športovci z KĽDR a Iránu nedostanú smartfóny

Organizátori zimnej olympiády v Pjongčangu neposkytnú športovcom z KĽDR a Iránu smartfóny, ktoré dostanú všetci ostatní športovci zadarmo. Obávajú sa totiž, že by tak mohli porušiť medzinárodné sankcie uvalené na tieto krajiny.

V rámci sankcií Organizácie spojených národov (OSN) je zakázané dodávať do týchto dvoch krajín luxusné tovary a produkty, ktoré by mohli byť použité na vojenské účely.

Ako informuje agentúra Yonhap, juhokórejská spoločnosť Samsung ponúkla vyše 4000 najnovších smartfónov všetkým športovcom a členom Medzinárodného olympijského výboru, ktorí sa zúčastnia na hrách v Pjongčangu. Dvadsaťdva športovcov z KĽDR a štyria z Iránu ich však nedostanú. {* koniec-sablona *}

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Pjongčang 2018