Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Olympijské kruhy pod očami. RTVS odvysiela z Pjongčangu 260 hodín

Počas 16 súťažných dní odvysiela RTVS zo ZOH 2018 v Pjongčangu priame prenosy a záznamy zo všetkých 13 športových odvetví (hokej, klasické lyžovanie, zjazdové lyžovanie, akrobatické lyžovanie, krasokorčuľovanie, rýchlokorčuľovanie, šorttrek, snoubording, curling, biatlon, sane, boby a skeleton). Naplánovaných je 260 hodín vysielania na Jednotke a Dvojke, z toho 200 hodín v priamom prenose.

06.02.2018 11:22
Chára Soči Foto: ,
Slovenskú vlajku v Soči niesol Zdeno Chára.
debata

V minulosti kupovala exkluzívne vysielacie práva na olympijské hry Európska vysielacia únia (EBU), na ktoré finančne prispievali jej členovia vrátane RTVS – má ich 73 v 56 krajinách. Po novom vysielacie práva na olympijské hry na roky 2018 až 2024 kúpila na európskom trhu spoločnosť Discovery Communications za 1,3 miliardy eur.

Tá pôvodne ponúkla RTVS sublicenciu na vysielanie 100 hodín priameho prenosu. Verejnoprávnej RTVS sa podarilo vyrokovať 200 hodín premiér, vrátane neobmedzeného počtu repríz, čo je približne 108 priamych prenosov a 190 záznamov.

Priame prenosy v čase ich vysielania na Jednotke alebo Dvojke bude RTVS prenášať aj na svojom webe. Jeho súčasťou bude tiež samostatná „microsite“ zoh2018.rtvs.sk s programovými a výsledkovými prehľadmi a s agentúrnym servisom správ z Pjongčangu.

Redaktori a komentátori sa budú divákom prihovárať zo štúdií ZOH v Mlynskej doline, z Medzinárodného vysielacieho centra (IBC) v Pjongčangu, z komentátorských miest a zo stand-upových pozícií v biatlonovom areáli, v dojazdových priestorov zjazdového lyžovania, v cieli bežeckého lyžovania a z dvoch hokejových olympijských hál.

Súčasťou vysielania na Dvojke bude každý deň okolo 16.00 aj relácia Štúdio Šport zo Slovenského olympijského domu v Pjongčangu. Zameria sa na aktuálne rozhovory s výraznými osobnosťami slovenského a zahraničného športu, ako aj reakcie na výkony a výsledky slovenských športovcov.

„Diváci uvidia každú jednu medailovú disciplínu, drvivú väčšinu v priamom prenose. Našou snahou je, aby v každej hodine, keď si sadnú k televíznym obrazovkám, vedeli, čo sa na olympiáde udialo. Prioritou budú výkony slovenských športovcov. RTVS má veľmi silnú aj rozhlasovú časť, čo je pri osemhodinovom časovom posune veľkou devízou, pretože im ráno pri ceste do práce, ale aj počas dňa komplexne zmapuje celé dianie,“ priblížil v oficiálnej tlačovej správe RTVS riaditeľ Sekcie športu Matej Hajko.

Vo vysielaní RTVS sa olympiáda začne v piatok 9. februára o 11.30 Štúdiom ZOH 2018 na Jednotke a hneď po ňom otváracím ceremoniálom. Ukončí sa v nedeľu 25. februára na Dvojke záverečným Štúdiom ZOH 2018 – sumár o 20.10. Záverečný ceremoniál prinesie Jednotka medzi 12.00 až 14.00.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Pjongčang 2018