Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší Rusi sa odvolali na CAS. Pustí súd Kuzminovej brata do Pjongčangu?

Tridsaťdva ruských športovcov na čele so šesťnásobným olympijským šampiónom v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe Viktorom Anom a biatlonistom Antonom Šipulinom sa odvolalo proti vylúčeniu zo zimných olympijských hier, ktoré sa v kórejskom Pjongčangu začnú už o tri dni.

06.02.2018 08:19
ZOH Pjongčang Foto: ,
ZOH v Pjongčangu začnú už o tri dni.
debata (13)

Očakáva sa, že Športový arbitrážny súd (CAS) bude ich žiadosti posudzovať v stredu, teda takpovediac na poslednú chvíľu pred začiatkom ZOH 2018. Informuje o tom špecializovaný portál insidethegames.biz.

Všetci títo športovci dostali zákaz štartu na ZOH 2018 za účasť na štátom riadenom dopingovom škandále pred začiatkom ZOH 2014 v Soči napriek tomu, že počas kariéry im zakázané látky nikdy reálne nezistili.

Ani jeden z nich však neprešiel sitom špeciálnej revíznej komisie MOV pod vedením bývalej ministerky školstva Francúzska Valérie Fourneyronovej, ktorá špeciálne posudzovala spôsobilosť každého Rusa, ktorý chcel v Pjongčangu súťažiť pod označením Olympijský športovec z Ruska.

Anton Šipulin. Foto: SITA/AP, Robert F. Bukaty
Anton Šipulin Anton Šipulin.

Medzi inkriminovanou tridsaťdvojkou je aj skvelý bežec na lyžiach Sergej Usťugov či traja hokejisti so skúsenosťami z NHL Anton Belov, Sergej Plotnikov a Valerij Ničuškin, ktorí po návrate zo zámoria pokračovali v kariére v Kontinentnálnej hokejovej lige.

Tento konkrétny prípad bude CAS posudzovať pod vedením Švajčiara Bernharda Weltena a súčasťou komisie budú aj Kanaďanka Carol Robertsová a Austrálčanka Zali Steggalová.

Športový arbitrážny súd už minulý týždeň vo štvrtok zrušil doživotný dištanc v olympijskom hnutí pre 28 ruských športovcov, jedenástim síce anuloval „doživotie“, ale ponechal v platnosti vylúčenie zo ZOH 2018 v Pjongčangu.

Toto rozhodnutie sa považuje za veľkú facku predstaviteľom MOV, ktorí pôvodne rozhodli o ich suspendácii. MOV pripustil variant žaloby na civilný súd vo Švajčiarsku, v snahe zvrátiť rozhodnutie CAS.

Celkovo by sa malo na ZOH 2018 v Pjongčangu predstaviť 169 športovcov pod špeciálnym označením OAR, čiže Olympijskí športovci z Ruska. Pred štyrmi rokmi v Soči ruskú výpravu tvorilo až 232 športovcov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #arbitráž #Anton Šipulin #Pjongčang 2018