Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murínová verí talizmanu, Gašperčík mixštafete

Biatlon je bezkonkurenčne najúspešnejším slovenským zimným olympijským športom. Na vrchol rebríčka ho zaraďuje kompletná medailová zbierka: Kuzminovej dve zlaté a jedna strieborná (Vancouver, Soči) plus bronz Pavla Hurajta (Vancouver).

02.02.2018 13:00
Šimon Bartko, Anna Murínová Foto: ,
Šimon Bartko a trénerka Anna Murínová pred odletom do Pjongčangu.
debata (1)

V Pjongčangu túži slovenský biatlon ukázať, že nemá len Anastasiu Kuzminovú. Smelé odhodlanie si však žiada potvrdiť výsledkami.

Areál na golfovom ihrisku

Tréner mužov Milan Gašperčík je realista.

„V tejto sezóne sa niečo podarilo, niečo menej. Boli by sme radi, keby sme na vrcholnom podujatí roka dosiahli najlepšie umiestnenia v sezóne. Potrebujeme k tomu aj štipku šťastia – najmä pri triafaní terčíkov. Verím, že to aspoň niekomu sadne – a domov pôjdeme spokojní. Máme stanovené nejaké ciele, čísla sa dávajú vždy. Mužská štafeta by sa mala umiestniť v desiatke, ešte vyššie ambície máme v mixštafete,“ vraví skúsený kouč.

Pripomenieme: V prvom kole Svetového pohára vo švédskom Östersunde miešaná štafeta (2×6 km ženy, 2×7,5 km muži) v zložení Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Tomáš Hasilla, Matej Kazár skončila štvrtá, za víťazným Nórskom zaostala o 7,7 sekundy.

Pôjde v takejto zostave aj v Pjongčangu? „To je ešte skoro povedať, uvidíme podľa momentálnej formy. U jednotlivcov rátame s umiestnením do 20. miesta, čím vyššie, tým lepšie. Podľa posledných výsledkov by sa do dvadsiatky mohli zmestiť Maťovia Otčenáš a Kazár. Mladý Šimon Bartko dobre behá, no musí stabilizovať streľbu, čakáme, že sa preberie Tomáš Hasilla. K favoritom nepatríme, prekvapiť by sme mohli,“ vraví účastník siedmich zimných olympiád.

Aký je biatlonový areál? „Atypický. Trate sú náročné, postavili ich na golfovom ihrisku. Sú tam strmé, ťažké kopce, problémom moôe byť aj veterná strelnica. Keď tu Anastasia Kuzminová v roku 2009 získala na svetovom šampionáte striebornú medailu, bol som vtedy trénerom žien. Bolo by pekné na to nadviazať.“

Matej Kazár, najskúsenejší z mužov, pozná olympijské trate, súťažil na nich dvakrát.

„Najťažší úsek v rýchlostných pretekoch nasleduje krátko po štarte. Najlepšie som pod piatimi kruhmi skončil pätnásty, pokúsim sa posunúť vyššie,“ naznačil.

Matej Kazár. Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Matej Kazár Matej Kazár.

Jedna parochňa stačila

Niekdajšia reprezentantka Anna Murínová zužitkováva skúsenosti z aktívnej kariéry v pozícii trénerky žien.

„Z posledného kola Svetového pohára v Anterselve sme si odbehli do talianskeho Ridnaunu na majstrovstvá Európy. Je to hodinka cesty, brali sme to ako tréning, do prvej olympijskej súťaže ostávalo ešte dosť času. A chceli sme vybehať aj nejaké peniaze pre tím – prémie sú do ôsmeho miesta. Paulína Fialková skončila v stíhačke štvrtá, Ivka desiata. Do olympijského dejiska ideme dobre naladené, bežecky aj strelecky to vieme – len to musíme predviesť aj na olympijských tratiach,“ vraví trénerka.

S ktorými disciplínami spája najväčšie nádeje na úspech?

„Od jednej našej členky (Kuzminovej, ktorá má svoj tím, pozn.) sa očakáva medaila. Potešilo by ma, keby sa k nej pridalo aj niektoré z ďalších dievčat. Tiež majú šancu zaútočiť na pekné umiestnenia – teda do desiatky. A čo najlepšie chceme obstáť v štafete,“ konkretizuje. Paula Fialková v 1. kole Svetového pohára v Östersunde skončila piata vo vytrvalostných pretekoch, no v ďalších kolách podobný výsledok nezopakovala.

Paulína Fialková. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Paulína Fialková Paulína Fialková.

„To sme trochu nezvládli. V prvom kole útočila na medailovú pozíciu, prišlo to trochu skoro, lepšie je zlepšovať sa postupne. Prišiel útlm, no v januári sme sa znova prebrali. Vynechali sme Svetový pohár v Oberhofe, v Obertilliachu sme absolvovali dobrý tréningový blok. Po ňom sme sa trochu napravili, čo ukázali aj výsledky. Fialkám sa na predolympijských pretekoch v Pjongčangu celkom darilo, bodovali tam. Verím, že aj teraz bude dôvod na dobrú náladu. Trénovať je určite väčšia zodpovednosť než súťažiť. Je na športovcoch, aby spravili dobrý výsledok. Keď ich tréneri kvalitne pripravia, nemali by sa báť,“ zdôraznila.

Vzala si do Pjongčangu aj parochňu? „S parochňami sme skončili. Šlo o stávku. Ak Paula skončí do 6. miesta, v ďalších pretekoch budem v parochni. Stalo sa, no potom sa nám prestalo dariť. Trošku zábavy nikdy nezaškodí, no stačilo. Tímový talizman mám, ale neprezradím ho,“ podotkla Murínová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Ivona Fialková #Matej Kazár #Paulína Fialková #anna murínová #slovenskí biatlonisti #Milan Gašperčík