Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bacha a spol. musia potrestať, znie z Ruska. Legkov sa znovu narodil

Podľa bývalého majstra sveta v biatlone Alexandra Tichonova by mali predsedu Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha potrestať za krivé obvinenie ruských športovcov, ktorým Športový arbitrážny súd CAS zrušil doživotné tresty za doping.

01.02.2018 14:50
debata (16)
Alexander Legkov na ZOH v Soči 2014. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Alexander Legkov Alexander Legkov na ZOH v Soči 2014.

Aj bežec na lyžiach Nikita Kriukov po úspešnom odvolaní oznámil, že sa bude s MOV súdiť.

Súd v Lausanne sa zaoberal odvolaním 39 športovcov, ktorí kvôli dopingovým podvodom na domácej olympiáde v Soči dostali doživotný zákaz štartu na Hrách a vyškrtli ich z výsledkov.

CAS však v 28 prípadoch sankcie kompletne zrušil a športovcov vrátil do výsledkových listín, zatiaľ čo u 11 reprezentantov zmiernil doživotie na zákaz štartu na februárovej olympiáde v Pjongčangu.

„Za všetkých, ktorí boli dnes omilostení, mám veľkú radosť,“ povedal Tichonov pre championat.com. „Je to skvelé, ale teraz musia byť všetci, ktorí to zavinili, potrestaní kvôli krivým obvineniam. Je nutné za to potrestať aj Thomasa Bacha,“ dodal majster sveta z rokov 1969, 1970 a 1973.

„Takéto poníženie nikto v histórii olympijského hnutia nezažil. Keď budeme bezzubí, mohla by nás to isté stretnúť pred letnou olympiádou,“ pridal Tichonov, ktorý má na konte okrem iného aj olympijské striebro z Hier v Grenobli v roku 1968.

Šéf MOV Thomas Bach. Foto: SITA/AP
Rio 2016, slávnostný ceremoniál Šéf MOV Thomas Bach.

Radosť z rozhodnutia arbitráže mal aj bežec na lyžiach Alexander Legkov, ktorý kvôli pôvodnému trestu prišiel o olympijské zlato z pretekov na 50 km.

„Nejde to opísať, bolo to veľmi emotívne. Povedal mi, že dnes sa znovu narodil a je najšťastnejší človek na svete,“ opísal tréner ruskej reprezentácie Markus Cramer.

„Spravodlivosť zvíťazila, aj keď som tomu pôvodne vôbec nechcel veriť,“ pridal ďalší bežec Kriukov, ktorého pôvodný trest pripravil o striebro zo štafety.

„Dúfam, že všetci cudzinci si užili medaily zo Soči, ktoré dostali po tom, ako nám ich zobrali. Teraz už môžu len nervózne sedieť a zase sa nás báť,“ dodal s tým, že sa bude s MOV súdiť.

„Moja meno, meno olympijského medailistu, jednoducho vzali a namočili do bahna. Nevidím jediný dôvod, prečo by som to mal tolerovať,“ dodal.

Nikita Kriukov a Sergej Usťugov. Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Sergej Usťugov, Nikita Kriukov Nikita Kriukov a Sergej Usťugov.

Bežec na lyžiach Sergej Usťugov, ktorý síce medzi potrestanými nebol, ale napriek tomu mu MOV nepovolil štart v Pjongčangu ocenil najmä výdrž obvinených kolegov.

„Dobro vždy zvíťazí nad zlom. Obdivujem všetkých, ktorí si tým museli prejsť. Bol som svedkom, ako trénujú, bojujú a snažia sa udržať motiváciu aj vo chvíľach, keď sa nádeje na spravodlivosť rozplývali. Navyše keď vedeli, že celú vec nemôžu sami moc ovplyvniť,“ napísal na sociálnej sieti Instagram.

Podľa podpredsedu Ruskej lyžiarskej federácie Sergeja Krjanina je rozhodnutie CAS dôkazom toho, že zvíťazil zdravý rozum.

„Pre nás, ktorí sme bojovali za spravodlivosť, je to víťazstvo. Tešíme sa spoločne s médiami, fanúšikmi a všetkými, komu (zákaz) nebol ľahostajný; naše úsilie nevyšlo navnivoč,“ uviedol Krjanin.

Či sa ruskí lyžiari budú môcť na olympiáde zúčastniť, bude podľa neho záležať na nálade v MOV.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Alexander Legkov #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH #ruský doping #Alexander Tichonov