Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Pjongčangu bude 169 športovcov z Ruska. MOV nedopustí negatívne prekvapenia

Ruská výprava na februárových olympijských hrách v Pjongčangu bude mať 169 športovcov. Oznámil to Ruský olympijský výbor, ktorý chcel pôvodne do Kórey vyslať približne dve stovky reprezentantov.

26.01.2018 10:27
Soohorang, Pjongčang 2018, olympijská dedina Foto: ,
Maskot ZOH 2018 v Pjongčangu tiger Soohorang v olympijskej dedine.
debata (1)

Komisia MOV zaoberajúca sa pozvaním jednotlivých ruských športovcov však minulý týždeň zúžila pôvodný ruský zoznam z 500 mien o viac ako stovku.

Pre štátom riadený dopingový podvod na ZOH pred štyrmi rokmi v Soči ruský tím do Pjongčangu nesmie. Vybraní ruskí športovci však môžu bojovať o olympijské medaily ako nezávislí, bez vlajky a hymny. Na domácej pôde v Soči reprezentovalo Rusko 232 olympionikov, vo Vancouveri v roku 2010 bolo v ruskej výprave 177 športovcov.

Predstavitelia Ruského olympijského výboru sa vo štvrtok posťažovali, že MOV nepustil na Hry niekoľko medailových nádejí. Komisia nepozvala napríklad biatlonistov Antona Šipulina, lyžiarov Sergeja Usťugova alebo hviezdneho rýchlokorčuliaria Viktora Ana.

Prísny výber ruských olympionikov v stredu obhajoval predseda MOV Thomas Bach, ktorý nechce dopustiť „negatívne prekvapenia“ po skončení Hier. Nemecký funkcionár pripustil, že v rozhodovaní komisie mohol hrať úlohu aj fakt, či dotyčný športovec figuroval na zozname moskovského antidopingového laboratória, ktoré umožňovala výmenu pozitívnych vzoriek za čisté.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH