Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Pjongčangu nepustili ani brata Kuzminovej, Rusi žiadajú vysvetlenie

Biatlonista Anton Šipulin a bežec na lyžiach Sergej Usťugov sú ďalšími elitnými ruskými športovcami, ktorým Medzinárodný olympijský výbor nepovolil účasť na februárových ZOH v Pjongčangu.

23.01.2018 11:03
Anton Šipulin Foto: ,
Anton Šipulin.
debata (61)

Ruský olympijský výbor zároveň potvrdil pondelkové informácie médií, že v rodnej Kórei nebude môcť štartovať ani hviezda rýchlokorčuľovania na krátkej dráhe Viktor An.

Kvôli dopingovým podvodom na Hrách v Soči 2014 ruský tím do Pjongčangu nesmie, „čistí“ ruskí športovci však môžu bojovať o olympijské medaily ako nezávislí. Komisia MOV v minulom týždni zúžila pôvodný ruský zoznam z 500 ľudí na 389, mená ani dôvod ich vyradenia ale neuviedla.

Podľa ruských funkcionárov sú medzi vyradenými tiež aj majstri sveta v rýchlokorčuľovaní Pavol Kuližnikov a Denis Juskov.

Sergej Usťugov. Foto: SITA/AP, Lubos Pavlicek
Sergej Usťugov Sergej Usťugov.

Brat slovenskej reprezentantky Anastasie Kuzminovej Šipulin a Usťugov mali patriť k ruským medailovým nádejam. Usťugov vlani vyhral Tour de Ski a na majstrovstvách sveta potom získal päť medailí, Šipulin má z MS sedem cenných kovov a v tomto ročníku Svetového pohára biatlonistov mu patrí štvrté miesto.

Podpredseda Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov plánuje požiadať predstaviteľa MOV o vysvetlenie.

„Títo športovci neboli zapletení do žiadnej dopingové histórie, nefigurujú ani v správe Oswaldovej komisie. Podstúpili niekoľko dopingových skúšok a ich výsledky potvrdzujú, že sú čistí, teda majú právo sa na Hrách zúčastniť,“ povedal.

Podľa portálu Championat.com sa sitom IOC nedostali ani štyria hokejisti, sú nimi obrancovia Anton Belov, Michail Naumenkov a útočníci Sergej Plotnikov a Valerij Ničuškin. Plotnikov mal v lete 2017 dostať varovanie od Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), Belov si v roku 2012 dokonca odpykal trojmesačný dištanc. Obaja za porušenie dopingových pravidiel.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Šipulin #Rusko na ZOH #Sergej Usťugov