Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdny rýchlokorčuliar prišiel o olympijskú nádej. Vyradila ho komisia MOV

Hviezda rýchlokorčuľovania na krátkej dráhe Viktor An je podľa agentúry TASS jedným z ruských športovcov, ktorým komisia Medzinárodného olympijského výboru nepovolila štart na Hrách v Pjongčangu.

22.01.2018 22:34
Viktor An Foto: ,
Viktor An so zlatou medailou zo Soči 2014.
debata (1)

Šesťnásobný olympijský víťaz sa tak nebude môcť predstaviť v rodnej Južnej Kórei, pre ktorú v Turíne 2006 ešte pod menom An Hjon-so získal tri zlaté medaily.

Ruský tím pre dopingové podvody na ostatných Hrách v Soči do Kórey nesmie, „čistí“ ruskí športovci však môžu bojovať o olympijské medaily ako nezávislí. Komisia MOV zaoberajúca sa pozvaním jednotlivých športovcov zúžila minulý týždeň pôvodný ruský zoznam z 500 ľudí na 389, mená vyradených však neuviedla.

An prešiel do ruskej reprezentácie po tom, ako sa nedostal do kórejského tímu na ZOH 2010 vo Vancouveri. Jeho meno podľa médií figuruje v takzvanej McLarenovej správe, ktorá priniesla informácie o systematickom dopingu v Rusku.

Okrem tridsaťdvaročného Ana nemôžu na februárových Hrách štartovať ani jeho reprezentační kolegovia Vladimir Grigorjev a Denis Ajrapeťan. Grigorjev bol v Soči členom víťaznej ruskej štafety, na ME získal päť zlatých medailí.

Informáciu o ich vyradení priniesli médiá práve v deň, keď sa Športový arbitrážny súd (CAS) začal vo Švajčiarsku zaoberať prípadmi 39 ruských športovcov, ktorí dostali pre dopingové podvody v Soči 2014 doživotný zákaz štartu na olympijských hrách. Vypočúvania v Ženeve potrvajú do víkendu a budúci týždeň by mali zverejniť rozsudky.

Ruský športový právnik Michail Prokopec uviedol, že práve kvôli súčasnej vyťaženosti už CAS nestihne Anovo prípadné odvolanie prerokovať. „Títo športovci už o svojich trestoch nejaký čas vedeli a majú nádej, že ich odvolanie uspeje. Viktor An sa to dozvedel dnes a má teda istotu, že o olympiádu príde,“ povedal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor An #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH