Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krasokorčuliarovi prekáža šéf delegácie USA. Vraj dotoval terapiu na liečbu gejov

Krasokorčuliar Adam Rippon ostro vystúpil proti tomu, aby bol šéfom americkej politickej delegácie na zimných olympijských hrách v Pjongčangu viceprezident Mike Pence.

18.01.2018 17:56
debata (1)
Adam Rippon. Foto: Reuters, Kyle Terada
Adam Rippon Adam Rippon.

Ten otvorene vystupuje proti homosexuálom, pričom Rippon je gej. Dvadsaťosemročný krasokorčuliar sa chystá na svoju olympijskú premiéru.

Rippona považujú za prvého amerického olympionika na zimných Hrách, ktorý sa hlási k homosexuálnej orientácii. Výber viceprezidenta Pencea na čelo americkej delegácie ho rozčuľuje.

„Myslíte Mikea Pencea, toho istého Mikea Pencea, ktorý sponzoroval terapiu na liečbu gejov? To neberiem,“ vyhlásil v rozhovore pre USA TODAY Sports.

Hovorkyňa prezidenta: Falošné obvinenie

Nechce sa mu ani ísť na tradičné stretnutie členov delegácie s americkými športovcami, ktoré sa koná pred slávnostným otvorením. Ak by ho vybrali do tímovej súťaže, tak by na to ani nemal čas. V tom prípade sa rozhodne nemieni stretnúť s niekým, kto si myslí, že homosexuáli sú chorí.

Všeobecne rozšírené presvedčenie, že Pence dotoval terapiu na prevýchovu homosexuálov, vyplýva z jeho vyjadrenia v roku 2000 počas kampane do Kongresu.

Mike Pence. Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Mike Pence Mike Pence.

„Zdroje by mali smerovať do inštitúcií, ktoré ponúkajú asistenciu tým, ktorí hľadajú zmenu svojho sexuálneho správania,“ uviedol vtedy Pence na webe. Jeho hovorca však v roku 2016 poprel, že by Pence takéto aktivity skutočne podporoval.

Odmieta to aj viceprezidentova súčasná hovorkyňa Alyssa Farahová. „Toto obvinenie je úplne falošné a rozhodne sa nezakladá na pravde. iceprezident je hrdý, že povedie americkú delegáciu na olympiáde a podporí neuveriteľných amerických športovcov,“ uviedla pre USA TODAY Sports.

Na protesty ani podporu sa nechystá

Rippon zváži možné stretnutie s Penceom po svojich pretekoch. „To by mohla byť možnosť otvorene sa porozprávať. Zdá sa byť umiernenejší než Donald Trump. Ale nemyslím si, že súčasná administratíva reprezentuje hodnoty, ktoré mi boli vštepované, keď som vyrastal,“ dodal.

Rippon sa nechystá počas olympiády vystupovať proti prezidentovi Trumpovi alebo na podporu práv homosexuálnych menšiny. „Budem pokračovať v zdieľaní svojho príbehu, ale nebudem sa zúčastňovať na žiadnej forme protestu. Reprezentujem sebe a svoju vlasť na svetovej scéne. Veľmi si túto príležitosť vážim.“

Rippon, ktorý bol údajne v detstve obeťou šikanovania, svoju homosexuálnu orientáciu zverejnil v októbri 2015. Dúfa, že jeho príbeh môže pomôcť najmä mladým ľuďom, ktorí sa stretávajú s neistotou v súvislosti so svojou sexuálnou orientáciou.

V americkom krasokorčuliarskom tíme bude Rippon jedným z favoritov mužskej olympijskej súťaže spolu s Nathanom Chenom a vlaňajším juniorským majstrom sveta Vincentom Zhouom. Rippon zatiaľ trikrát štartoval na MS, jeho maximom je šieste miesto z roku 2016. Na jeseň sa dvakrát dostal na druhú priečku v pretekoch Grand Prix.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Mike Pence #Adam Rippon