Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šatan a Ramsay oznámili olympijskú nomináciu. Nechýbajú prekvapenia

V nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na februárové ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu chýbajú bratia Libor a Július Hudáčkovci, v tíme nefiguruje ani jeden hokejista Slovana Bratislava z nadnárodnej KHL.

17.01.2018 13:09 , aktualizované: 13:59
Hokej Soči Slovensko Foto: ,
Hokejisti SR na ZOH 2014.
debata (42)

Generálny manažér tímu SR Miroslav Šatan a tréner národného tímu Craig Ramsay zverejnil olympijskú nominácii v stredu popoludní. V tíme je dovedna 25 hráčov, z toho traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov. Tím SR sa stretne 5. februára v Bratislave.

Najskúsenejším členom tímu bude obranca Dominik Graňák, ktorý v reprezentácii odohral už 175 zápasov. Cez sto duelov v národnom družstve odohrali aj iný bek Tomáš Starosta (140) a útočník Tomáš Surový (118).

Najlepším reprezentačným strelcom v nominácii je Ladislav Nagy s tridsiatimi presnými zásahmi. Nagy je zároveň najstarším hráčom tímu, najmladším hokejistom v nominácii je útočník Matúš Sukeľ.

Dovedna až štrnásť hráčov pôsobí na klubovej úrovni v Česku, desať ich hrá v najvyššej slovenskej súťaži. Jediným zástupcom KHL je obranca Michal Čajkovský z Jekaterinburgu. Niekoľko duelov v KHL odohral za Slovan Bratislava útočník Patrik Lamper z Banskej Bystrice.

„Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí v celej mojej kariére. Nevychádzal som zo žiadnych domnienok z minulosti, lebo som každého hráča musel najprv spoznať. Mal som teda čistý stôl a rozhodoval sa podľa výkonnosti v tejto sezóne. Zapôsobili na mňa najmä brankári, ktorí boli špičkoví. Verím, že tento výber bude ten najlepší a vybrali sme správne,“ uviedol reprezentačný tréner výberu SR Craig Ramsay v súvislosti s nomináciou na ZOH 2018.

„Bolo viac hráčov, nad ktorými sme dlho uvažovali. Táto nominácia nie je konečná a cítime to tak, že aj náhradníci by si v nej zastali svoje miesto. Ak sa vyskytnú v zostávajúcom čase do začiatku olympijských hier zranenia či iné problémy u nominovaných hráčov, viem si predstaviť v nominácii aj náhradníkov,“ doplnil slová C. Ramsayho generálny manažér slovenského tímu Miroslav Šatan.

Na otázku, prečo je vo výbere pomerne veľa hráčov zo slovenskej najvyššej súťaže, reprezentačný kouč Ramsay odpovedal:

„Podľa mňa si zaslúžia byť v nominácii hráči zo slovenskej najvyššej súťaže. Čo som ich videl v akcii, hrali s veľkým nasadením, obzvlášť ma to potešilo. Môžem povedať, že štýlom sa práve títo hráči blížia k severoamerickému hokeju, čo sa mi veľmi páči.“

Miroslav Šatan pôvodne chcel mať v tíme pre ZOH 2018 aj skúseného útočníka Branka Radivojeviča (Dukla Trenčín) nielen pre jeho hokejové kvality, ale aj pridanú hodnotu ako jedného z lídrov v kabíne. Hráč s dlhoročnými skúsenosťami z NHL a KHL však povedal nie.

„S Brankom Radivojevičom som hovoril už na začiatku sezóny, mal som s ním rozhovor aj minulý týždeň, lebo sme mali o neho záujem aj ako o lídra tímu v kabíne. Bohužiaľ, rozhodol sa, že na olympijské hry nepocestuje a zariadime sa podľa toho,“ vysvetlil Miroslav Šatan.

V súvislosti s prekvapujúcim nenominovaním bratov Júliusa a Libora Hudáčkovcov M. Šatan poskytol toto stanovisko:

„Brankári Laco a Konrád si výkonmi zaslúžili nomináciu a v tejto sezóne si to vybojovali viac ako Julo Hudáček. Na pozíciu tretieho brankára sme ho nechceli brať. V tomto smere sme sa priklonili k mladému Patrikovi Rybárovi, pre ktorého môže mať olympijská účasť veľký význam v jeho ďalšej kariére. Čo sa týka Libora Hudáčka, na krídelných postoch bola v tíme veľká konkurencia. Tréneri sa rozhodli, že iní hráči si nomináciu zaslúžili viac.“

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na februárové ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu

Brankári: Ján Laco (HC Sparta Praha/ČR), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Patrik Rybár (HK Hradec Králové/ČR)

Obrancovia: Ivan Baranka (HC Vitkovice Ridera/ČR), Michal Čajkovský (HC Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Dominik Graňák (HK Hradec Králové/ČR), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha/ČR), Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín), Juraj Valach (Piráti Chomutov/ČR), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň/ČR), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR)

Útočníci: Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Miloš Bubela (HC '05 iClinic Banská Bystrica), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR), Lukáš Cingeľ (HK Hradec Králové/ČR), Tomáš Marcinko (HC Oceláři Třinec/ČR), Patrik Lamper (HC '05 iClinic Banská Bystrica), Ladislav Nagy (HC Košice), Tomáš Surový (HC '05 iClinic Banská Bystrica), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Peter Ölvecký (HK Dukla Trenčín), Michal Krištof (HK Nitra), Matej Paulovič (HK Nitra), Matúš Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Marek Hovorka (HC Košice)

Náhradníci:
brankári: Július Hudáček (Severstaľ Čerepovec/KHL), Marek Čiliak (Kometa Brno/ČR)
obrancovia: Andrej Meszároš (Slovan Bratislava/KHL), Adam Jánošík (Bílí Tigři Liberec/ČR), Ladislav Romančík (HK Dukla Trenčín), Oldrich Kotvan (BK Mladá Boleslav)
útočníci: Marek Viedenský, Pavol Skalický (obaja Slovan Bratislava/KHL), Libor Hudáček (Örebro Hockey/Švéd.), Tomáš Hrnka (HC Banská Bystrica), Radoslav Tybor (HC Vítkovice/ČR)

42 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pjongčang 2018