Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Spojenie Kóreí v Pjongčangu? Domáce hokejistky zúria, nápad zavrhla i verejnosť

Zatiaľ čo Soul si želá, aby sa nadchádzajúce zimné olympijské hry stali demonštráciou jednoty oboch Kóreí, niektorých juhokórejských športovcov plány na spoločné tímy so Severokórejčanmi nahnevali.

16.01.2018 21:54
Soohorang, Bandabi Foto: ,
Tiger Soohorang, maskot ZOH v Pjongčangu a medveď Bandabi, maskot paralympijských hier.
debata

Predstavitelia oboch krajín stále rokujú o tom, ako sa KĽDR zapojí do olympiády. Za prvé spoločné družstvo vybrali juhokórejskí mierotvorcovia hokejistky; tie juhokórejské však nápad rozzúril a považujú ho za absurdný, napísala agentúra Reuters.

Vláda mala v pláne vyzvať organizátorov Hier, aby súpisku tímu rozšírila z plánovaných 23 hráčok na 30. Juhokórejské hokejistky, ktoré sa minulý týždeň vrátili z trojtýždňového sústredenia v Spojených štátoch, to úplne šokovalo.

„Zúrili a ten nápad im pripadol absurdný,“ povedal pre agentúru Reuters funkcionár Juhokórejskej asociácie ľadového hokeja. „To, že si nás vláda sčista-jasna vybrala a požiadala nás, aby sme na olympiáde hrali s úplnými cudzinkami, nám doslova vyrazilo dych,“ dodal za hokejistky.

Odpor Juhokórejčanov

Návrh vyvolal odpor aj tisícov ďalších Juhokórejčanov, ktorí prezidentovi Mun Če-Inovi adresovali internetovú petíciu, aby vláda nápad zrušila.

„Nemôžem si pomôcť, ale pripadá mi, že vláda zneužíva svoju moc a chce z olympijských hier politicky ťažiť,“ stojí v jednom v komentárov na stránkach petície.

So sformovaním spoločného tímu nesúhlasí vyše 70 percent Juhokórejčanov, vyplýva z prieskumu zadaného parlamentom a televíziou SBS. Vyše 80 percent z nich si však želá, aby sa KĽDR na olympiáde zúčastnila.

Juhokórejská asociácia ľadového hokeja sa toho od politikov, ktorí vyjednávajú zapojenie Pchjongjangu do olympijských hier, veľa nedozvedela. Cez ministerstvo športu jej odkázali, aby „sa pripravila“.

„Popravde neviem, čo tým mysleli. So severokórejským tímom nemáme žiadny komunikačný kanál,“ povedal činovník hokejovej asociácie.

Žiadna z hokejistiek o miesto nepríde

Do začiatku Hier by sa mala okrem iného ujasniť súpiska, taktika a kto bude stáť na čele spoločného tímu. „Doteraz sa ani jedna z týchto zásadných tém neprebrala. A do prvého zápasu juhokórejských hokejistiek na olympiáde ostávajú už len tri týždne,“ uviedol funkcionár. „Je to neuveriteľné. Nedáva to žiadny zmysel,“ dodal.

O oživenie vzťahov s KĽDR, ktoré počas desaťročia konzervatívnych vlád ochabli, hovoril liberálny prezident Mun Če-in, syn severokórejských utečencov, už počas prezidentskej kampane vlani na jar.

Jeho administratíva navrhla, aby obe Kórey na Hrách svoju jednotu demonštrovali tým, že budú súťažiť spoločne ako jeden národ a rovnako vystupovať aj počas otváracieho a záverečného ceremoniálu.

Ministerstvo športu uviedlo, že zohľadní názor verejnosti a záležitosť preberie s Medzinárodným olympijským výborom, aby sa „znevýhodnenie (juhokórejského tímu) minimalizovalo“.

Juhokórejský minister športu ideu spoločného družstva obhajuje tým, že po rozšírení súpisky žiadna z juhokórejských hokejistiek o miesto nepríde.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #Pjongčang 2018