Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi sa stále nevzdávajú. Dvadsať z nich ženie svoj prípad pred arbitrážny súd

K Arbitrážnemu súdu pre šport (CAS) v Lausanne sa odvolalo ďalších dvadsať ruských športovcov potrestaných kvôli porušeniu dopingových pravidiel na hrách v Soči pred štyrmi rokmi.

10.01.2018 15:08
Rusko, doping, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (2)

Predstavitelia CAS dnes zverejnili, že dohromady rieši 42 prípadov. Verdikt chcú sudcovia vyniesť do konca januára, olympijské hry v Pchjongčchang začnú 9. februára.

Prvých 22 športovcov podalo odvolanie už 6. decembra. Dohromady 43 ruských reprezentantov diskvalifikovala disciplinárna komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na základe záverov dvoch komisií, ktoré preverovali podozrenie zo štátom riadeného dopingu v Rusku a individuálne prípady podvodov pri hrách v Soči.

Medailistom MOV nariadil cenné kovy vrátiť a všetci boli doživotne z ďalších olympiád vylúčení. Odvolanie začne CAS riešiť v týždni od 22. januára. „Očakáva sa, že konečné rozhodnutie každého prípadu padne najneskôr 31. januára,“ oznámil arbitrážny súd.

Medzi tými, ktorí sa na CAS obrátili, sú aj biatlonistky Jana Romanovová a Oľga Viluchinová, po ktorých suspendácii získajú Češky dodatočne bronzovú medailu zo štafety. Jediným, kto na zozname nefiguruje, by mal byť bobista Maxim Belugin.

Rusko bolo po škandále vylúčené aj z hier v Pjongčangu, vybraní športovci však môžu v Kórei štartovať pod neutrálnou vlajkou.

Odvolanie podal aj vicepremiér Vitalij Mutko, ktorý dostal pred mesiacom od MOV doživotný zákaz činnosti v olympijskom hnutí. Podľa vyšetrovateľov zohral ako vtedajší minister športu v škandále ústrednú úlohu. Jeho žiadosť CAS uzavrie až po skončení olympiády v Kórei.

Päťdesiatdeväťročný Mutko zastával aj ďalšie vysoké funkcie v ruskom športe. Pred koncom roka sa však dočasne vzdal postu predsedu futbalového zväzu a následne odstúpil z čela organizačného výboru futbalových majstrovstiev sve­ta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #Pjongčang 2018 #ruský doping