Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nebudú chýbať v olympijskom tobogáne. Istotu majú zatiaľ štyria

Podujatím 5. kola Svetového pohára sánkarov v americkom Lake Placid vyvrcholil počas víkendu olympijský kvalifikačný proces. Kompletný zoznam držiteľov miesteniek ešte nie je oficiálne známy, musí ho potvrdiť Medzinárodná sánkarská federácia (FIL). Už je isté, že Slovensko bude mať na februárových zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu zastúpenie aj medzi sánkarmi.

19.12.2017 14:12
debata
Jozef Ninis na ZOH 2014 v Soči. Foto: SITA, Michael Sohn
Ninis Jozef Ninis na ZOH 2014 v Soči.

„Zatiaľ len na základe našich prepočtov vieme, že medzi jednotlivcami Jozef Ninis, Jakub Šimoňák a v dvojiciach Marek Solčanský – Karol Stuchlák splnili nominačné kritériá a majú istotu účasti. Katarína Šimoňáková sa síce nedostala medzi kvalifikované ženy, ale keďže sme prvou krajinou v renkingu, ktorej chýba do štafety ženská členka, mala by dostať voľnú kartu práve ona. Tá ju oprávňuje štartovať aj v pretekoch jednotlivkýň,“ informoval agentúru SITA predseda Slovenského sánkarského zväzu Jozef Škvarek.

„Naša mladá dvojica Tomáš Vaverčák – Matej Zmij, ktorá napriek ešte len juniorskému veku úspešne zbierala skúsenosti a účinkovala aj medzi dospelými, má tiež nádej na účasť. V redukovanom poradí figuruje na 18. mieste, ale keďže z dvadsiatky dvojíc na ZOH musí byť jedna z krajiny organizátora a dvom udelí FIL voľnú kartu, tak sa naši reprezentanti ocitli na prvej nepostupovej pozícii,“ uviedol Škvarek a pokračoval:

„Situácia sa však ešte môže pri prerozdelení voľných kariet, prípadne zranenia, ktoré však nikomu zo súperov neželáme, zmeniť v ich prospech a možno napokon tiež pocestujú na ZOH 2018. Musíme však počkať na definitívu z FIL. Veríme, že už čoskoro budeme presne vedieť, na čom sme, hoci FIL má čas oznámiť menoslov účastníkov až do konca januára.“

Na ZOH 2014 v ruskom Soči reprezentovali SR šiesti slovenskí sánkari, po jednom v súťažiach mužov, žien a dve dvojice. Účasť si zopakujú Ninis a Solčanský so Stuchlákom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Ninis #Pjongčang 2018 #sánky