Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ostré slová Putina: Zdrogovala FBI informátora? Ten rozpráva o dopingu

Načasovanie dopingového škandálu v súvislosti s ruským športom sa riadilo termínmi v politickom kalendári. Prehlásil to vo štvrtok v Moskve prezident Vladimir Putin. Pridal sa tak k názoru ruských médií, že škandál má ovplyvniť tamojšiu politickú scénu pred marcovými prezidentskými voľbami.

14.12.2017 14:02
Putin Soči 2014 Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (tretí sprava) na záverečnom ceremoniáli ZOH 2014 v Soči.
debata (185)

Putin priznal, že vinu na afére nesie čiastočne aj Rusko, pretože reálne prípady dopingu boli skutočne odhalené. Dúfam, že Rusko bude s medzinárodnými antidopingovými orgánmi a Medzinárodným olympijským výborom udržovať konštruktívne vzťahy a bude s nimi spolupracovať.

„Budeme ale hájiť ruských športovcov, a to aj na občianskych súdoch,“ uviedol šéf Kremľa.

Putin zároveň obvinil americké agentúry z manipulácie s dôkazmi od hlavného informátora o dopingu na olympijských hrách v Soči v roku 2014.

Bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, ktorý minulý rok utiekol do USA a je chráneným svedkom, sa podľa neho nachádza „pod kontrolou“ amerických agentúr vrátane FBI.

„To, že Rodčenkov je v Spojených štátoch, nie je pre nás pozitívne, ale negatívne. Znamená to, že je pod kontrolou amerických špeciálnych služieb,“ povedala hlava ruského štátu. „Čo tam s ním robia? Dávajú mu nejaké látky, aby povedal, čo je potrebné?“

Putin dodal, že Rodčenkov v prvom rade nikdy nemal byť poverený vedením moskovského antidopingového laboratória. „Bola to chyba zo strany tých, ktorí to urobili, a viem, kto to urobil,“ povedal, ale nemenoval nikoho a nevolal po potrestaní vinníkov.

Svedectvo Rodčenkova zohralo kľúčovú úlohu pri vyšetrovaniach Medzinárodného olympijského výboru, ktoré viedli k rozhodnutiu že ruskí športovci môžu súťažiť na nadchádzajúcich ZOH v Pjongančangu iba pod neutrálnou vlajkou.

Rodčenkov povedal, že mu ministerstvo športu nariadilo, aby prehliadal užívanie steroidov ruskými športovcami v mnohých športoch a zakryl doping falšovaním výsledkov testov a výmenou drogových vzoriek za čisté.

„Rozhodnutie MOV dôverovať Rodčenkovým dôkazom je nezmysel“, povedal Putin, ktorý zobrazuje vedca ako psychicky nestabilného a opakovane sa odvoláva na ruské vyšetrovania jeho trestných činov.

Ruská vláda poprela, že mala nejakú účasť na dopingu, najmä v súvislosti s olympijskými hrami v Soči, považovaných za kľúčový prestížny projekt.

Oficiálni ruskí predstavitelia predtým tvrdili, že akceptujú, že sa vyskytli isté dopingové prehrešky, ale v oveľa menšom rozsahu ako znejú obvinenia a podľa nich Rodčenkov oklamal niektorých čistých ruských športovcov tým, že im podával dopingové látky, ktoré vydával za povolené doplnky výživy.

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH