Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Štartujme v Pjongčangu pod sovietskou vlajkou, navrhujú ruskí komunisti

Predstavitelia Komunistickej strany Ruska navrhli, aby ruskí športovci na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu nastúpili pod vlajkou bývalého Sovietskeho zväzu. Poslanec ruského parlamentu Valerij Raškin sa v tejto súvislosti oficiálne obrátil na prezidenta Olympijského výboru Ruska Alexandra Žukova.

10.12.2017 16:05
debata (13)
Budova Ruského olympijského výboru v Moskve. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Ruský olympijský výbor Budova Ruského olympijského výboru v Moskve.

„Ak chcete, aby bola na olympiáde skutočná vlajka, dajte športovcom do rúk vlajku víťazstva,“ vyhlásil predseda ruských komunistov Gennadij Zjuganov.

"Vypravíme tam tri tisícky našich fanúšikov, z každej republiky, kraja a oblasti. Všade bude viať červená vlajka a znieť hymna tak, že z toho bude všetkým na vracanie. Som presvedčený, že sa pridajú aj Bielorusi, Kaukaz, Stredná Ázia a aj naši priatelia z BRICS. Ukážeme Američanom, čo to je ruský charakter a naše možnosti vzoprieť sa tejto liberálnej svorke.“

Správu priniesla oficiálna stránka Komunistickej strany Slovenska s odvolaním sa na Komunistickú stranu Ruskej federácie.

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne nedávno rozhodla o tom, že vzhľadom na rozsiahly dopingový škandál na ZOH 2014 v Soči sa ruskí športovci môžu predstaviť v Pjongčangu iba so statusom neutrality, čiže pod olympijskou vlajkou a bez možnosti vypočuť si národnú hymnu v prípade víťazstiev.

Aj to platí len pre Rusov bez dopingovej minulosti, ktorí budú vystupovať pod značkou OAR (Olympic Athlete from Russia). Tiež sa nebudú môcť zúčastniť na otváracom ani záverečnom ceremoniálu Hier. Zoznam čistých športovcov určí osobitná komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

13 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH