Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Duma chystá odvetu: Proti Rusku pracujú profesionáli. Aj tajní agenti NATO vo WADA

Ruský parlament bude bojovať za obhajobu ruských športovcov, ktorým Medzinárodný olympijský výbor (MOV) kvôli dopingovému škandálu zakázal štart na zimných hrách v Pjongčangu.

07.12.2017 11:04
Ruský olympijský výbor Foto: ,
Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskve.
debata (27)

Dolná komora chce vyzvať svetové spoločenstvo na obranu Rusov, horná komora bude debatovať o „osobných sankciách“ proti členom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Vyplýva to zo štvrtkových informácií ruských médií.

Štátna duma podľa agentúry Interfax pripravuje vyhlásenie, v ktorom poukáže na „neprípustnosť zasahovania politiky do olympijského hnutia“. Hlasovanie je podľa agentúry TASS pripravené na piatok. Dokument bude obsahovať výzvu svetovému spoločenstvu, aby „odmietlo prax hlasných obvinení ruských športovcov“.

Rada federácie sa suspendovaním Rusov bude zaoberať na osobitnej schôdzi budúci utorok. Podľa správy denníka Izvestija budú na zasadnutí pozvaní ruskí športovci a nemenovaní diplomati. Šéf výboru pre ochranu štátnej zvrchovanosti Andrej Klimov denníku povedal, že cieľom je vypracovať odvetné opatrenia.

„Proti Rusku pracujú profesionáli. Je nám známe, že americkí činitelia doslova vnucovali zahraničným diplomatom a verejne činným osobnostiam zneužitie športovej tematiky proti nám,“ povedal Klimov. Tieto praktiky chce horná parlamentná komora „vyniesť na svetlo božie“.

Osobitnú pozornosť chcú senátori venovať členom WADA, ktorí sa podieľali na odhaľovaní organizovaného dopingu v ruskom športe. „Viac ako polovicu členov WADA tvoria zástupcovia členských štátov NATO, ktorej cieľom je bojovať proti Rusku. Netvrdíme, že každý z nich je tajným agentom aliancie, ale v praxi to vyzerá práve tak,“ povedal Klimov.

Rada federácie chce rozhodnúť o osobných sankciách voči členom WADA a plánuje zastaviť vyplácanie ruských príspevkov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Soči 2014 #Pjongčang 2018 #Ruská duma #Rusko na ZOH