Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Zločin a trest

Ani v šľachtenom olympijskom lese nerastú nikomu stromy do neba. Pohrávať sa s dopingovým ohňom hrozí v lepšom prípade popáleninami, v najhoršom smrťou.

07.12.2017 08:00
rusko soči Foto: ,
Ruskí športovci na ZOH 2014 v Soči.
debata (69)

Ruská športová i politická vrchnosť sa stavala k vážnym dopingovým podozreniam svojich športovcov odmietavo. Dokument nemeckej televízie ARD nazrel takto pred tromi rokmi do prísne stráženej trinástej komnaty ruského športu.

Priniesol na svetlo sveta informácie o masívnom a systematickom užívaní dopingu v ruskej atletike, jeho krytí funkcionármi i veľkej korupcii, ktorá s tým súvisela.

Ruská strana označila dokument za znôšku lží, no keď príslušné orgány Medzinárodnej atletickej federácie začali záležitosti prešetrovať, dopingové podozrenia sa potvrdili. Do vyšetrovania sa pustila aj Svetová antidopingová agentúra (WADA).

Začalo prihárať.

Postupne sa uťahovala slučka aj okolo krku zimnej olympiáde v Soči 2014. Na ruskú radosť a hrdosť z medailovo najúspešnejšej krajiny začal padať silný dopingový tieň. A od Grigorija Rodčenkova, bývalého šéfa Moskovského antidopingového laboratória, aj vážne argumenty o manipuláciách so vzorkami.

Pretože sa tak dialo na olympijskej pôde, podozrenia začali šetriť aj dve komisie Medzinárodného olympijského výboru. Na základe ich zistení exekutíva MOV v utorok potrestala Rusov – v Pjongčangu bude ich reprezentácia vystupovať bez hymny i vlajky.

Niektorí Rusi hovoria o veľkom ponížení a bojkote Hier, iní zasa, že aj bez národných symbolov má zmysel súťažiť pod piatimi kruhmi a svetu ukázať zomknutosť.

Čistota športu je v dnešnom rozpoltenom svete veľmi háklivá téma. Doping je však zločin, preto je namieste trest.

Napokon, nielen Rusi sa o tom mohli poučiť aj v Dostojevského literárnom skvoste…

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #názor #MOV #Rusko na ZOH