Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf SOV Siekel: Považujem za hriech vziať Rusom národné symboly

Ľúto mi je ruských športovcov. Ak na nadchádzajúcej zimnej olympiáde v juhokórejskom Pjongčangu získajú zlato, nebudú môcť počuť hymnu svojej krajiny, vraví Anton Siekel (48), prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) v reakcii na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o účasti Ruska na ZOH 2018.

07.12.2017 06:00
Siekel Foto: ,
Prezident SOV Anton Siekel.
debata (20)

Ako ste prijali spomenuté rozhodnutie MOV? Čakali ste prísnejšie, prípadne mäkšie?

Ako som už viackrát povedal, prijal som ho s veľkými rozpakmi. Nepredpokladal som, že pri hľadaní vinníkov dopingových káuz doplatia na ne aj športovci, ktorí sa ničím neprevinili. To nepovažujem za správne. Tým, že im MOV umožní štartovať na Hrách, potvrdzuje, že sú čistí a teda rovnoprávni s ostatnými.

Na čo narážate?

Ak pod piatimi kruhmi odoprieme športovcom vystupovať pod národnými symbolmi svojej krajiny a byť na ne hrdí, je to na škodu práve športovcov. Je mi veľmi ľúto, že budú ochudobnení o jedinečné zážitky a emócie, ktoré možno prežijú raz za život. Účasť na olympiáde nie je pre nikoho privilégium, ale pocta za dlhú a namáhavú cestu, ktorá predchádzala nominácii na najväčší športový sviatok. Vôbec tým nezľahčujem zistenia príslušných komisií MOV. Jedným dychom zároveň hovorím, že som za čo najtvrdšie potrestanie vinníkov. Bez akéhokoľvek pardonu. Úmysel bol dobrý, výsledok už za taký dobrý nepovažujem. Je príliš prísny.

Ako by vyzeralo kompromisnejšie riešenie z vášho pohľadu?

Veľmi dobre si uvedomujem, pred akou zložitou úlohou stála exekutíva Medzinárodného olympijského výboru. Nebolo jednoduché nájsť optimálne riešenie pri takej vyhrotenej polarite názorov – od extrémneho zakázať účasť Rusom celoplošne až k spochybňujúcim a zľahčujúcim všetky zistenia s tým, že sú neodôvodnené. Opakujem ešte raz – identifikujme, dokážme a potrestajme pravých vinníkov. Manipulovať so vzorkami je na olympijskej pôde – aj na akejkoľvek inej – neprípustné. Krajina ostane nezávislou, tam kde je aj s vedením, aké má. Považujem však za veľký hriech vziať jej športovcom radosť z reprezentovania svojej vlasti so všetkým, čo k tomu patrí. Aj s rukou na srdci pri hraní hymny.

Predseda SOV Anton Siekel. Foto: SITA, Peter Maďar
Siekel Predseda SOV Anton Siekel.

Konzultoval MOV pred prijatím verdiktu situáciu s prezidentmi jednotlivých národných olympijských výborov?

Nie, rozhodnutie prijala exekutíva MOV.

Aké dôsledky bude mať verdikt MOV na šport a olympizmus?

To ukáže čas. Isté je, že piaty december možno označiť za medzník vo svetovom športe. Určite bude predmetom veľkých analýz a ovplyvní aj budúcnosť. Na druhej strane ma teší, že Rusko – aspoň podľa doterajších informácií – neuvažuje o bojkote Pjongčangu. Nie je múdre prehlbovať bariéry, ale sústrediť sa na ich urovnanie.

Odrazí sa rozhodnutie MOV na úrovni Hier?

Všetko je ešte čerstvé, no budú to trochu iné Hry. Závisí to aj od toho, či niektorí ruskí reprezentanti, ktorí môžu štartovať, neodmietnu účasť pod neutrálnou vlajkou. Dúfam, že sa tak nestane, hoci aj táto možnosť prichádza do úvahy.

Čo si z rozhodnutia MOV môže vziať slovenský šport a olympijské hnutie?

Od môjho nástupu do funkcie kladiem veľký dôraz na komunikáciu i antidopingovú osvetu. Ešte intenzívnejšie musíme spolupracovať s Antidopingovou agentúrou Slovenska, so športovými organizáciami i športovcami, pravidelne s nimi debatovať. Každý z nás je hrdý na svoju vlasť, preto je vhodné konať v jej prospech a šíriť jej dobré meno. Aj vynikajúcimi výsledkami a dodržiavaním princípov fair play.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #SOV #Anton Siekel #Rusko na ZOH