Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková: MOV našiel kompromis, Rusi mohli obísť horšie

Rozhodnutie, že exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) potrestala Rusko, no zároveň umožnila nedopujúcim športovcom z tejto krajiny štartovať na zimných olympijských hrách v Pjongčangu vníma kladne.

06.12.2017 19:08
barteková Foto: ,
Danka Barteková je členka komisie športovcov MOV.
debata (26)

„Čakala som, že nepríde k najkrajnejšiemu riešeniu – kolektívnemu zákazu účasti pre všetkých ruských športovcov. To nechcel nik,“ tvrdí Danka Barteková (33), bronzová medailistka v skeete z Londýna 2012 a členka komisie športovcov MOV.

Ako vnímate utorňajší verdikt exekutívy MOV?

Je to pre mňa pozitívne rozhodnutie. Na jednej strane bol potrestaný vinník, čo som od začiatku proklamovala, zároveň však bol umožnený štart športovcom, ktorí sú čistí. Pre športovcov, ktorí nedopujú a olympiáda mala byť vyvrcholením ich niekoľkoročného snaženia, to je veľmi dobrá správa. To je pre mňa najdôležitejšie.

Predpokladali ste práve takýto výsledok?

Čakala som, že nepríde ku kolektívnemu zákazu účasti pre všetkých ruských športovcov. Na to tlačili všetci. Bolo by to najkrajnejšie riešenie, ktoré by však nebolo v nikoho záujme. Predpokladala som, že týmto smerom sa to uberať nebude.

Ako prijali verdikt športovci a funkcionári vo vašom okolí?

Ešte v utorok som absolvovala konferenčný hovor s prezidentom MOV Thomasom Bachom a s približne 70 zástupcami komisií športovcov. Jedným z účastníkov bol aj Matej Tóth. V rámci tohto hovoru bolo rozhodnutie MOV prijaté veľmi pozitívne. Zástupcovia športovcov sa tešia, že práva nedopujúcich sú zachované, hoci zároveň všetci chceli, aby bolo Rusko potrestané. Príde mi to ako veľmi rozumné a logické riešenie.

Pýtali sa členovia exekutívy na váš názor?

V rámci komisie športovcov MOV sme o tomto komunikovali a v exekutíve sme mali aj Angelu Ruggierovú, ktorá nás zastupovala. Vedela, aký postoj máme. Komunikovala som s ňou súkromne večer pred oznámením rozhodnutia, ale o výsledku sme sa nezhovárali. Len som jej zaželala, aby to zvládla, keďže si uvedomujem, že to bolo veľmi náročné. Mala veľkú zodpovednosť.

Danka Barteková. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
barteková Danka Barteková.

Viete si predstaviť, že by ste mohli na olympiáde štartovať len pod olympijskou vlajkou a nie slovenskou?

Predstaviť si to neviem, ale zároveň nepochádzam z krajiny, kde by existoval systematický doping. Ako čistá športovkyňa by som asi mala pocit, že toto rozhodnutie je v môj prospech. Pri všetkých tých scenároch by som asi bola rada, že vôbec môžem štartovať. Viem, že Rusi sú hrdý národ a toto je pre nich veľká rana. Povedzme si však na rovinu, že toto je kompromisné riešenie. Mohlo to pre nich dopadnúť oveľa horšie.

Čo môžu a čo nemôžu mať Rusi v Pjongčangu na svojich dresoch a oblečení?

Na uniformách budú mať napísané Olympionici z Ruska (OAR), takže Rusko tam vlastne je. Mohli dopadnúť aj ako neutrálni atléti z Kuvajtu v Riu. Toto je lepšie riešenie, o čom svedčí aj vyjadrenie ruskej strany, keď túto zmenu uvítali. Na uniformách nesmú mať ruskú vlajku ani samostatný nápis Rusko.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #MOV #Rusko na ZOH