Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americký odkaz potrestaným Rusom. Prisahajte, že ste čistí!

Zatiaľ čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) iba začne stanovovať pravidlá pre ruských športovcov, ktorí budú môcť súťažiť na budúcoročných zimných hrách v Pjongčangu, jeden z popredných svetových antidopingových "strážcov" má už niekoľko nápadov.

06.12.2017 09:22
Travis Tygart Foto: ,
Travis Tygart.
debata (117)

Travis Tygart, generálny riaditeľ antidopingovej agentúry USA (USADA) pre Associated Press povedal, že pretekári vo vysoko rizikových športoch, ako sú bežecké lyžovanie a biatlon, by sa mali pred olympijskými hrami podrobiť piatim až siedmim testom krvi a moču.

Taktiež poznamenal, že by sa malo uistiť, že meno športovca sa nevyskytuje v McLarenovej správe, ktorá podrobne opisovala ruskú dopingovú schému na olympijských hrách v Soči, alebo v databáze, ktorú nedávno získala Svetová antidopingová agentúra s informáciami o tisícoch dopingových testov ruských športovcov, ktorí boli súčasťou systému. Tygart by bol rád, ak aby potenciálni olympionici podliehali rozhovorom pod prísahou, v ktorom by deklarovali, že nie sú súčasť ruského dopingového programu.

MOV uviedol, že o pozvánkach na hry do Pjongčangu bude rozhodovať skupina vedená Valerie Fourneyronovou z Francúzska, ktorej členmi bude aj Richard Budgett, zastupujúci MOV, po jednom zástupcovi do nej menuje Svetové antidopingová agentúra (WADA) a globálna asociácia Medzinárodných športových federácií (IFS) pre šport bez dopingu.

Tygart sa vyslovil, že „čistí športovci získali významné víťazstvo“ po utorkovom rozhodnutí MOV a mnohí antidopingoví lídri s tým súhlasia.

Prezident WADA Craig Reedie v súvislosti s ruskými športovcami uviedol: „Musí byť preukázané, že títo športovci neboli zapojení do inštitucionali­zovanej schémy, boli otestovaní a pod dohľadom panelu.“

Inštitút národných antidopingových organizácií, ktorý dlho požadoval ruský zákaz, uviedol, že podporuje „odvážne rozhodnutie MOV vzhľadom na obrovský tlak“.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #ruský doping