Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Rusku znejú výzvy na bojkot. Láska k vlasti je vecou srdca, oponuje Kovaľčuk

Rozčarovanie, vzdor a poníženie sú zreteľné v reakciách ruských športovcov, funkcionárov a politikov na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) povoliť štart na zimných olympijských hrách pod neutrálnou vlajkou len tým ruským športovcom, ktorí neboli zapletení do systematického dopingu v krajine.

05.12.2017 23:37
Iľja Kovaľčuk Foto: ,
Iľja Kovaľčuk.
debata (46)

Nechýbajú výzvy na bojkot olympiády, štátny televízny holding VGTRK ohlásil zrušenie televíznych prenosov.

Výzva na bojkot zaznela z úst Ivana Melnikova, prvého podpredsedu Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Rozhodnutie MOV je podľa neho „nepredstaviteľne tvrdé“ a je súčasťou politiky „totálneho prenasledovania ruských športovcov s cieľom ponížiť Rusko“.

Účasť ruských športovcov na Hrách v Pjongčangu pod neutrálnou vlajkou je podľa vplyvného ruského poslanca nemožná. „Niečo také by bolo nekorektné voči športovcom, ktorých bez analýzy a bez dôkazu vyradili nielen z Hier, ale zo športu vôbec,“ poznamenal Melnikov.

Konečné rozhodnutie je podľa neho na vedení krajiny. Ak sa rozhodne pre účasť, potom „bude dôležité viesť informačnú kampaň o Hrách iným spôsobom,“ povedal.

Žena s ruskou vlajočkou v Lausanne, kde... Foto: SITA/AP, Jean-Christophe Bott
Lausanne, MOV Žena s ruskou vlajočkou v Lausanne, kde zasadala exekutíva MOV.

Všeruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť (VGTRK) v reakcii na verdikt MOV oznámila, že zruší prenosy z olympijských hier. „Bez ruskej účasti olympijské hry v Pjongčangu vysielať nebudeme,“ oznámila tlačová služba holdingu. Generálny riaditeľ inej celoštátnej mediálnej skupiny Gazprom media Dmitrij Černyšenko novinárom povedal, že bez ruskej účasti nebudú mať ruskí televízni diváci o Hry záujem.

Proti účasti pod neutrálnou vlajkou sa postavil tréner Jevgenij Trefilov, ktorý vlani priviedol ruské hádzanárky k zlatým medailám na olympijských hrách v Riu. „Ľudia, spamätajte sa! Každý, koho zaženú do rohu, sa zmení na tigra,“ odkázal do Lausanne, kde MOV v utorok zasadal.

Snímka zo zasadnutia exekutívy MOV v Lausanne. Foto: SITA/AP, Laurent Gillieron
Lausanne, MOV Snímka zo zasadnutia exekutívy MOV v Lausanne.

Naopak hviezdny hokejista Iľja Kovaľčuk vyzval k účasti všetkých ruských športovcov, ktorí dostanú šancu štartovať ako neutrálni. „Bolo jasné, že príde takéto rozhodnutie. Ak by sme tam však teraz necestovali, bol by to prejav kapitulácie pred politickým tlakom. Patriotizmus a láska k vlasti sú vecou srdca. Aby ste ju cítili, nepotrebujete symbol na hrudi. A ak sa nám bude dariť, daj Boh, potom si určite zaspievame našu hymnu“, povedal Kovaľčuk.

Rovnaký postoj zastáva aj čestný prezident Ruského olympijského výboru Leonid Tjagačov. „Dovoľme ísť mladým športovcom, ktorí nesúťažili na olympiáde v Soči. Nechajme ich čisto pretekať a ukázať, že sme z Ruska a nie sme vyvrheli,“ vyhlásil funkcionár, ktorý viedol národný olympijský výbor v rokoch 2001 až 2010.

Niektoré ruské športové zväzy oznámili, že o svojej účasti na hrách rozhodnú neskôr. Zvážiť situáciu chcú napríklad sánkari alebo krasokorčuliari.

Rozhodnúť sa musí aj dvojnásobná majsterka sveta v krasokorčuľovaní Jevgenija Medvedevová, ktorá by bola veľkou favoritkou na zlato. Osemnásťročná krasokorčuliarka v utorok ako členka ruskej delegácie hovorila pri zasadnutí výkonného výboru. Tvrdila, že by nemohla pretekať ako neutrálna športovkyňa.

„Som hrdá na svoju krajinu, je pre mňa česť reprezentovať ju na olympijských hrách. Inšpiruje ma to a dodáva mi to silu pri mojich vystúpeniach,“ citoval úryvok z jej vystúpenia web championat.com. Po vynesení verdiktu ale bola zdržanlivejšia. „Ešte sa o tom bude diskutovať a na také otázky je priskoro,“ uviedla.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Iľja Kovaľčuk #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH