Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po dopingovom zločine prišiel trest. Rusi budú na ZOH bez hymny a vlajky

Rusov dobehla ich dopingová minulosť i nevôľa k pokániu. A tak v utorok prišiel bod zlomu, dátum, ktorý vojde do histórie športu. Na februárovej zimnej olympiáde v juhokórejskom Pjongčangu nebude viať vlajka Ruska a nezaznie ani ruská hymna.

05.12.2017 19:40 , aktualizované: 21:01
Olympijská vlajka, ruská vlajka Foto: ,
Rusi pozvaní budú mať v Pjongčangu anglickú skratku OAR.
debata (527)

Športovci tejto krajiny bez dopingovej minulosti budú vystupovať pod značkou OAR (Olympic Athlete from Russia). Nebudú sa môcť zúčastniť na otváracom ani záverečnom ceremoniálu Hier. Zoznam čistých športovcov určí osobitná komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

To je časť utorňajšieho verdiktu exekutivy Medzinárodného olympijského výboru za viaceré dopingové kauzy a najmä za manipuláciu so vzorkami počas zimnej olympiády 2014 v Soči.

Celý svet v utorok s napätím očakával, ako rozhodne 14-členná exekutiva Medzinárodného olympijského výboru na čele s prezidentom MOV Thomasom Bachom v súvislosti s účasťou Ruska v Pjongčangu. Vychádzala ňom zo správ dvoch komisií – Oswaldovej a Schmidovej – ktoré skúmali osobnú a štátnu zodpovednosť za dopingové prehrešky ruských športovcov počas ZOH v Soči. MOV počas posledného mesiaca doživotne diskvalifikoval z účasti na ZOH 25 ruských športovcov zo Soči 2014, tí prišli o jedenásť medailí.

Komisia MOV pod vedením Samuela Schmida, bývalého švajčiarskeho prezidenta, odporučila dovoliť ruským športovcom zúčastniť sa Hier v neutrálnom statuse. Pol roka skúmala otázku, či v Rusku existoval štátny alebo iný systém podpory dopingu.

„Nie je to politické rozhodnutie, prijali sme ho bez politických súvislostí. Všetci dobre vedia, že MOV je neutrálna organizácia. Nedopustili by sme politické vplyvy v súvislosti s účasťou na Hrách,“ uviedol Bach počas tlačovej konferencie. Reagoval aj na otázku o prípadnom ruskom bojkote ZOH 2018.

„Z histórie vieme, že bojkot olympiád nikdy nepriniesol nič dobré. Nevidím nijaký dôvod na bojkot ruskej strany, čistí športovci môžu štartovať pod piatimi kruhmi. Nádejáme sa, že oni sa stanú jadrom pri formovaní nového imidžu športovcov Ruska v budúcnosti,“ zdôraznil.

MOV udelil vysoké tresty aj popredným a vplyvným ruským športovým funkcionárom. Doživotne zakázal účasť na olympiádach Vitalijovi Mutkovi, bývalému ministrovi športu, súčasnému vicepremiérovi a blízkemu spolupracovníkovi prezidenta Vladimira Putina, aj jeho námestníkovi Jurijovi Nagornychovi. Šéfa Organizačného výboru Soči 2014 Dmitrija Černyšenka vylúčili z koordinačnej komisie ZOH 2022.

Prezident Ruska Vladimir Putin sa má vyjadriť k účasti ruskej výpravy v Pjongčangu po utorňajšom rozhodnutí MOV na stredajšom Všeruskom fóre dobrovoľníkov v Moskve.

Pripomenieme: v júni 2016 Svetová antidopingová agentúra (WADA) zverejnila, že za pol roka boli ruskí športovci vo vyše 50 prípadoch pristihnutí pri dopingu a ešte viac sa kontrolám vyhlo. S tým, že im mala pomáhať aj ruská tajná služba a ďalšie štátne zložky.

Vitalij Mutko sa doživotne stal nežiaducou... Foto: SITA/AP
Vitalij Mutko Vitalij Mutko sa doživotne stal nežiaducou osobou na OH či ZOH pre jeho rolu v štátom riadenom a krytom dopingu.

V júli WADA uverejnila druhú časť správy o dopingových praktikách v Rusku. Okrem iného z nej vyplynulo, že v rokoch 2011 – 2015 profitovalo zo systematického dopingu viac než tisíc ruských športovcov. MOV vzápätí oznámil, že nechá znova otestovať všetky ruské vzorky z OH v Londýne 2012 i zo Soči 2014.

Hlavným informátorom WADA sa stal Grigorij Rodčenkov, bývalý šéf Moskovského antidpoingového laboratória. Keď začali pribúdať podozrenia zo štátom organizovaného dopingu, odišiel do USA. Priznal sa k manipuláciám so vzorkami a začal odkrývať supertajné záležitosti. Pre denník New York Times opísal, ako fungoval dopingový režim počas ZOH v Soči. Denník v minulých dňoch uverejnil aj niektoré zápisky z Rodčenkovových denníkov.

„Rozpúšťal som steroidy vo whisky chivas pre mužov a v martini pre ženy. Miligram steroidu na mililiter alkoholu. Keď ľudia nadšene oslavovali medaily, my sme v noci pracovali, čo nám ruky stačili, pri výmene vzoriek.“ Zdôraznil, že dva týždne pred otvorením ZOH v Soči dostal list od námestníka ministra športu Jurija Nagornycha (toho potom odvolali z funkcie) so zoznamom športovcov, ktorých vzorky bude potrebné zameniť.

So vzorkami športovcov narábali tak, že im odobrali čistý moč pred začiatkom ZOH a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódy či dojčenskej vody. Počas Hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne.

Rusi považujú Rodčenkova – v USA o ňom nakrútili film – za zradcu a jeho vyjadrenia za účelové.

© Autorské práva vyhradené

527 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Soči 2014 #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH