Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV dnes rozhodne o osude Ruska na ZOH 2018. Médiá v tom majú jasno

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na dnešnom zasadnutí výkonného výboru rozhodne, aké dôsledky bude mať dopingová aféra zo Soči vzhľadom k účasti ruských športovcov na februárovej olympiáde v Pjongčangu.

05.12.2017 09:12 , aktualizované: 11:59
Rusko Zubkov výprava Foto: ,
Predstavia sa ruskí športovci na ZOH 2018?
debata (30)

V hre je niekoľko možných trestov od vysokej pokuty cez nariadenie súťažiť pod neutrálnou vlajkou až po plošný zákaz štartu ruských športovcov na olympiáde 2018.

Tlačová konferencia prezidenta MOV Thomasa Bacha je v Lausanne naplánovaná na 19.30 h.

Výkonný výbor bude pri rozhodovaní o sankciách vychádzať zo zistenia dvoch vyšetrovacích komisií. Kvôli systematickým dopingovým podvodom pri ZOH 2014 v Soči bolo zatiaľ z výsledkových listín vymazaných 25 ruských športovcov, Rusko prišlo už o jedenásť medailí.

MOV o osude ruskej výpravy kvôli informáciám o systematickom dopingu v McLarenovej správe rozhodoval už pred vlaňajšou letnou olympiádou v Riu de Janeiro.

Vtedy k vylúčeniu všetkých Rusov nesiahol a nechal na jednotlivých športových federáciách, ako sa zachovajú. Medzitým ale vyšli najavo manipulácie so vzorkami priamo na olympijskej pôde v Soči.

Pokiaľ by MOV siahol k najprísnejšiemu možnému trestu, ktorým by bolo kompletné vylúčenie Rusov z olympijských hier, stalo by sa tak prvýkrát v histórii. V minulosti sa vyskytli prípady vylúčenia krajiny z politických dôvodov, ale nikdy nie pre doping.

Médiá píšu o štarte pod neutrálnou vlajkou

Ruské médiá počítajú s tým, že ich športovci budú v Pjongčangu štartovať pod neutrálnou vlajkou. MOV tak siahne k podobnému riešeniu, aký zvolila medzinárodná atletická federácia IAAF pred tohtoročným majstrovstvami sveta v Londýne: pod neutrálnou vlajkou nechá štartovať len tí Rusi, ktorí preukážu, že ich dlhšie testovali mimo ruského antidopingového programu.

„Športovcov, ktorých mená figurujú na zozname moskovského (antidopingového) laboratória, ktorý získala WADA, na olympiádu nepustia. A na tom zozname je vraj niekoľko tisíc ruských športovcov,“ uviedol web championat.com. Ten s odvolaním sa na server insidethegames.biz zároveň uviedol, že MOV už zadal firme Nike požiadavku vytvoriť pre ruských olympionikov neutrálne dresy.

Niekoľko ruských funkcionárov pritom túto možnosť odmietalo, označovalo ju za ponižujúce. Ruskí športovci by totiž v Pjongčangu nesmeli používať národné farby, po prípadných výhrach by im nehrala hymna. Objavili sa preto aj názory, že by takýto verdikt MOV mohol viesť k ruskému bojkotu Hier, to však hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok odmietol.

Web sport-express.ru uviedol, že olympijský štart Rusov pod neutrálnou vlajkou automaticky znamená neúčasť hokejistov, curlingových tímov, štafiet a ďalších družstiev. „Lebo neutrálne tímy neexistujú. Ale v tomto prípade sú možno aj neobvyklé riešenia,“ napísal. Vedenie KHL pritom naznačilo, že v prípade vylúčenia Ruska neuvoľní na olympiádu ani hokejistov z ďalších krajín.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH