Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Siekel pred verdiktom pre Rusov: Kolektívna vina patrí do minulého storočia

Necelých sedemdesiat dní pred začiatkom ZOH 2018 v Pjongčangu (9. – 25. februára) viaceré európske hokejové zväzy bijú na poplach.

04.12.2017 09:25
Alexander Zubkov Foto: ,
Doživotným vylúčením z olympijského hnutia potrestali aj prezidenta Ruskej bobovej federácie (RBF) Alexandra Zubkova. Ten v Soči získal dve zlaté medaily a počas otváracieho ceremoniálu niesol ruskú vlajku.
debata (11)

Nechcú, aby Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok 5. decembra vylúčil z olympijského turnaja ruských hokejistov. Má sa tak stať pre mnohými prípadmi dokázaný štátom riadený doping v tejto krajine, na ktorý po ZOH 2014 v Soči upozorňuje vyšetrovacia komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) pod vedením Kanaďana Richarda McLarena.

Šéf vyšetrovacej komisie WADA svoje zistenia čerpá najmä z výpovedí bývalého šéfa moskovského antidopingového laboratória a dlhoročného antidopingového komisára Grigorija Rodčenkova, ktorý po ZOH 2014 ušiel do USA. (Práve on v roku 2010 namiešal „zázračný koktail“, ktorým Rusom na olympiáde v Soči mal výrazne pomáhať k medailovým úspechom, pozn.).

Iniciatívu v tomto smere vyvinulo najmä vedenie Českého hokejového zväzu (ČSHS), ktoré po konzultáciách s predstaviteľmi švédskeho a fínskeho hokejového zväzu napísalo list na Mezinárodnú hokejovú federáciu (IIHF).

Ako uvádza český denník MF Dnes iniciátori tohto dokumentu sa riadia hokejovým pravidlom, že za faul jednotlivca nevylúčia v hokeji celú päťku, ktorá bola v čase priestupku na ľade. Česi diplomatickou cestou bojujú za to, aby MOV nepotrestal viackrát deklarovanou kolektívnou vinou všetkých ruských olympionikov, čo by v konečnom dôsledku pre hokejový turnaj na ZOH 2018 znamenalo stratu športovej hodnoty celého podujatia.

Hviezdny ruský útočník Iľja Kovaľčuk sa teší z... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Iľja Kovaľčuk Hviezdny ruský útočník Iľja Kovaľčuk sa teší z gólu. Dostane podobnú šancu aj v Pjongčangu?

Obávajú sa najmä reálnej hrozby ruského vedenia, ktoré sa netají tým, že v prípade znemožnenia štartu ruským hokejistom vo februári v Pjongčangu, nedovolí na ZOH 2018 hrať ani všetkým hráčom pôsobiacim v kluboch KHL bez ohľadu na štátnu príslušnosť.

Naplnenie tejto hrozby by v praxi znamenalo degradáciu hokejového turnaja ZOH 2018 na úroveň B-kategórie MS, ak nie ešte nižšie. Hokejový turnaj ZOH 2018 by týmto možným opatrením stratil svoj doterajší kredit.

Podľa predstaviteľov európskych vyspelých hokejových krajín úplne stačí, že na ZOH 2018 sa nepredstavia najlepší hráči z kanadsko-americkej NHL. Vedenie zámorskej súťaže dokonca nepustí do Pjongčangu ani hráčov z nižších súťaží (AHL, WHL), ktorí majú podpísanú dvojcestnú zmluvu s klubmi NHL.

Viacerí hokejoví odborníci z vyspelých európskych hokejových krajín odmietajú uplatnenie kolektívnej viny voči ruským olympionikom, ktorý MOV naposledy využil pri zákaze štartu Rusov na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Vedenie IIHF voči takejto iniciatíve nezostalo ľahostajné, čoho dôkazom je apel na MOV, aby dôkladne zvážil potrestanie všetkých ruských olympionikov, ktorí sa na ZOH v Pjongčangu doteraz prebojovali čistou cestou. Vedenie IIHF v tomto liste odmieta opätovné uplatnenie kolektívnej viny voči Rusom. Chce, aby ruskí hokejisti na olympiáde v Pjongčangu hrali.

„V prípade ruských športovcov sa staviame proti kolektívnemu trestu. Aj keď uznávame, že treba bojovať proti dopingu v našom športe, účasť na olympiáde by nemala byť znemožnená všetkým pre previnenie niekoľkých jednotlivcov,“ cituje denník MF Dnes stanovisko IIHF.

„Úloha Ruska pri raste a rozvoji ľadového hokeja nemôže byť podceňovaná. Táto krajina je pilierom, na ktorom leží odkaz nášho športu,“ pripomína sa v oficiálnom dokumente IIHF.

„Chceli sme Medzinárodnému olympijskému výboru jasne ukázať náš postoj, že sme proti kolektívnemu trestu, ktorý by neoprávnene potrestal mnoho ruských športovcov, ktorí nemajú nič spoločné s dopingom,“ zdôraznil prezident IIHF René Fasel.

„Princíp kolektívnej viny je mi cudzí. V tomto mám jasno. Patrí do minulého storočia. Aj diskusie na túto tému sú mi veľmi cudzie,“ povedal na túto tému prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel.

Anton Siekel. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Anton Siekel Anton Siekel.

Prvý muž slovenského olympizmu reagoval aj na podmienku MOV, aby prípadní omilostení ruskí športovci štartovali v súťažiach ZOH 2018 pod neutrálnou vlajkou.

„Vôbec si neviem predstaviť, aké by to boli olympijské hry, keby sme chceli, aby športovci súťažili pod neutrálnou vlajkou. Cťou každého športovca je predsa reprezentovať svoju vlasť. A primárnou úlohou všetkých zainteresovaných a kompetentných športových funkcionárov je zabezpečiť všetkým čistým športovcom účasť na olympiáde,“ pokračoval šéf SOV Anton Siekel.

„Samozrejme, teraz touto myšlienkou nehovorím, aby sme boli tolerantní, aby sme niečo prehliadali a podobne. Buďme prísni, buďme dôslední a zásadoví. Ale tam, kde je to naozaj potrebné. Bojujme proti podvodom. Trestajme cielene. Keď je pre to dôvod. Ale nemôžeme predsa v kolektívnej vine potrestať aj nevinných a čistých športovcov. Niektorým by sme tak možno znemožnili ich jedinú šancu štartovať na olympiáde. Zmarili by sme im životnú šancu, ktorá sa už nemusí v ich športovej kariére opakovať,“ zdôraznil prezident SOV Anton Siekel.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #SOV #Anton Siekel #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH