Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší raketový test môže byť smrteľnou ranou pre olympiádu, znie zo Soulu

Južná Kórea sa obáva, aby ďalší raketový pokus KĽDR nezmaril zimné olympijské hry, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Olympiáda sa má začať 9. februára v juhokórejskom Pjongčangu, iba 80 kilometrov od hraníc so Severnou Kóreou.

30.11.2017 13:51
Pjongčang 2018, olympijský štadión Foto: ,
Olympijský štadión v Pjongčangu.
debata (7)

Soul vraj tiež zvažuje, že kvôli olympiáde odložia pravidelné spoločné vojenské cvičenie so Spojenými štátmi, napísala minulý týždeň juhokórejská tlač.

„Ak sa Severná Kórea uchýli k ďalšej provokácii bezprostredne pred začiatkom (zimných) olympijských hier, mohla by to pre ne byť smrteľná rana,“ uviedol vo štvrtok minister pre zjednotenie Čo Mjong-Kjon. „Je dôležité, aby sa olympijské hry odohrali v atmosfére stability,“ dodal.

Zimná olympiáda sa má v Južnej Kórei konať medzi 9. a 25. februárom, na termín 8. až 18. marca sú potom naplánované paralympijské hry. Pjongčang leží 80 kilometrov od demilitarizovaného pásma, teda hranice medzi Kóreami.

Pravidelné manévre juhokórejskej a americkej armády Key Resolve a Foal Eagle zvyčajne organizujú v marci a apríli a spravidla sa na nich zúčastňeje okolo 17 000 amerických vojakov a cez 300 000 Juhokó­rejčanov. Severná Kórea spomínané cvičenia považuje za nácvik invázie do KĽDR a tradične proti nim protestuje.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018