Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejové veľmoci podporujú účasť Ruska v olympijskom turnaji 2018

Aký bude olympijský hokejový turnaj v juhokórejskom Pjongčangu? Už dlhšie je známe, že prestížna NHL mu dala košom. Je to po prvý raz od pamätného Nagana 1998, keď pod piatimi kruhmi korčuľovali najlepší hráči sveta na čele s legendárnym Kanaďanom Waynom Gretzkým.

29.11.2017 11:54
Iľja Kovaľčuk Foto: ,
Hviezdny ruský útočník Iľja Kovaľčuk sa teší z gólu.
debata (9)

Ak by na nadchádzajúcom nemohlo štartovať ani Rusko, pri neúčasti hviezd z NHL najväčší favorit, kríval by turnaj aj na druhú nohu. Ruská hokejová účasť je v ohrození v súvislosti s pretrvávajúcimi dopingovými aférami v ruskom športe.

Ak by aj čistí ruskí športovci mohli štartovať pod neutrálnou vlajkou, čo je jedna z možností – hokejisti to rázne odmietli.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa obrátila na Medzinárodný olympijský výbor (MOV) so žiadosťou povoliť zbornej účasť na Hrách.

„Sme proti kolektívnemu trestu. Uvedomujeme si nevyhnutnosť boja proti dopingu v športe, no zákaz štartu sa nemôže rozšíriť na všetkých, keď sa previnili niekoľkí. Objem sankcií voči Rusku, o ktorých uvažuje MOV, ohrozuje celistvosť a rozvoj ľadového hokeja ako celku. Úlohu Ruska v rozvoji hokeja nemôžeme podceniť. Krajina je jedným z pilierov svetového hokeja,“ uvádza sa v oficiálnom liste IIHF.

Pretože ruské dopingové kauzy siahajú aj do hlbšej minulosti, IIHF v spolupráci s Ruskou hokejovou federáciou a Kontinentálnou hokejovou ligou iniciovala testovanie ruských hráčov. Od roku 2016 ním prešlo približne štyristo hokejistov. IIHF zdôrazňuje svoju pozíciu: čistí športovci účastníkov hokejového turnaja majú mať právo štartovať na ZOH 2018 a reprezentovať svoje krajiny.

List podpísali členovia výkonného výboru IIHF na čele s prezidentom René Faselom. Sú v ňom predstavitelia hokejových federácií Česka, Nemecka, Bieloruska, Dánska, Francúzska, Poľska a Maďarska. Za účasť ruskej reprezentácie v olympijskom turnaji sa vyslovili aj šéfovia hokeja v Kanade, Švédska, Fínsku a Švajčiarsku, aj organizačný výbor Hier.

„Chceli sme MOV jasne ukázať náš postoj, že sme proti kolektívnemu trestu, ktorý by neoprávnene potrestal mnoho ruských športovcov, ktorí nemajú s dopingom nič spoločné,“ uviedol Fasel.

„Kanaďania, Švédi, Česi, Fíni a Švajčiari veľmi dobre vedia, že hokejový turnaj bez Ruska nestojí ani za groš. Medaily bude oveľa ľahšie získať, keď o ne nebudú môcť bojovať zverenci Olega Znarka, no bude hanba ukázať ich potomkom,“ tvrdí ruský denník Sport-Express.

Prístup zväzov hokejových veľmocí je v protiklade s prevládajúcim názorom viacerých športových federácií rozšíriť sankcie celoplošne na ruský šport.

Medzinárodný olympijský výbor by mal definitívne rozhodnúť o ruskej účasti v Pjongčangu 5. decembra. Podľa niektorých zdrojov silnejú úvahy, že povolí Rusom štartovať pod neutrálnou vlajkou. V takom prípade by bol hokejový turnaj bez Ruska.

Pripomenieme: v základnej B-skupine hrá Rusko, Slovensko, Slovinsko a USA, prvým súperom Slovenska má byť Rusko (14. 2. 2018).

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #IIHF #Rusko na ZOH #ruskí hokejisti