Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šéf MOV: Rusi sa nás snažia dostať pod tlak. Ale nepochodia

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyzval kritikov na zdržanlivosť pred rozhodnutím o účasti alebo neúčasti Ruska na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu. Definitíva by mohla padnúť už 5. decembra.

24.11.2017 19:22
Thomas Bach Foto:
Thomas Bach.
debata (99)

MOV si v ostatnom období posvietil na štátom organizovaný doping ruských športovcov na domácich ZOH 2014 v Soči. V dôsledku vyšetrovania už Rusi prišli o deväť medailí. Celkovo na základe správy Richarda McLarena diskvalifikovali 14 pretekárov.

Najnovšie potrestali doživotným vylúčením z olympijského hnutia aj prezidenta Ruskej bobovej federácie (RBF) Alexandra Zubkova. Ten v Soči získal dve zlaté medaily a počas otváracieho ceremoniálu niesol ruskú vlajku. Spolu s ním prišla o striebro v pretekoch na 500 m rýchlokorčuliarka Oľga Fatkulinová.

Zubkov sa však s rozhodnutím nemieni zmieriť a avizoval podať odvolanie na Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. „Roky som tvrdo pracoval, aby som získal medaily. Všetky výsledky a úspechy, ktoré som dosiahol, boli aj sú čisté. Šport sa zmenil na politiku,“ povedal Zubkov.

Rusi sa v reakcii na opatrenia MOV vyhrážajú, že do Pjongčangu neuvoľnia hráčov z Kontinentálnej hokejovej ligy a aj tým, že nebudú vysielať televízne prenosy z hier.

„Niektorí sa snažia dostať nás pod tlak, ale nepochodia,“ vyhlásil Bach na konferencii v chorvátskom Záhrebe. MOV uvažoval nad celoplošným zákazom pre Rusov aj pred minuloročnou olympiádou v Riu de Janeiro, vtedy sa k radikálnemu kroku napokon neodhodlal.

„Sme v rozdielnej situácii. Teraz ide o to, čo sa stalo na ZOH v Soči. Dnes bojujeme o integritu celého hnutia,“ uviedol Thomas Bach.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor #ruský doping