Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Björndalen na strane Rusov: Dúfam, že nám ukážu aj niečo iné ako fľaštičky

Najúspešnejší zimný olympionik histórie Ole Einar Björndalen dúfa, že pre tvrdenia o systematickom dopingu ruských športovcov a manipuláciu so vzorkami sa objavia pádnejšie dôkazy než škrabance na fľaštičkách.

20.11.2017 11:48
Ole-Einar Björndalen Foto:
Víťazná radosť Oleho-Einara Björndalena.
debata (5)

Ak by sa to nestalo, sám by sa začal obávať dopingových kontrol. Osemnásobný olympijský šampión v biatlone nesúhlasí s prípadným plošným zákazom štartu všetkých ruských športovcov.

Medzinárodný olympijský výbor kvôli dopingovým podvodom pri olympijských hrách 2014 v Soči diskvalifikoval šesť ruských bežcov na lyžiach vrátane prvých dvoch mužov pretekov na 50 kilometrov Alexandra Legkova a Maxima Vylegžanina. Doživotne im zakázal štart na olympijských hrách. O účasti ruských športovcov na februárovej zimnej olympiáde v Pjongčangu by mal MOV rozhodnúť 5. decembra.

Uvažuje sa o vylúčení kompletnej ruskej výpravy, ale tomu by Björndalen nebol naklonený. „Dúfam, že rozhodnutie bude učinené s dostatočným predstihom pred olympiádou, aby sa atmosféra na Svetovom pohári trochu upokojila. Šport si to zaslúži. A dúfame, že stiahnu tých, ktorí mali pozitívny test, a nechajú pretekať tých, ktorí pozitívni neboli,“ povedal Björndalen nórskej agentúre NTB.

Ak by Rusi boli potrestaní len kvôli známkam poškodenia na nádobkách so vzorkami, vyvolalo by to podľa neho strach. „Dúfam, že uvidíme nejaké dôkazy, za čo sú trestaní, a že to nebudú len nejaké známky na fľaštičkách, pretože inak by som sa strašne bál odovzdávať vzorky,“ povedal štyridsaťtriročný biatlonista, ktorý sa chystá na siedmu olympiádu.

„My lyžiari začíname pri testovaní cítiť obavy, že sú na fľaštičkách so vzorkami nejaké škrabance, za ktoré nás môžu potrestať,“ doplnil.

Rusi naďalej kategoricky odmietajú, že by sa v ich krajine systematicky dopovalo. Predovšetkým kvôli tomu Svetová antidopingová agentúra WADA vo štvrtok oznámila, že nevráti akreditáciu ruskej antidopingovej agentúre RUSADA. Toto rozhodnutie môže negatívne ovplyvniť šance ruských športovcov na účasť v Pjongčangu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Ole Einar Björndalen