Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf biatlonu dúfa, že Rusi pôjdu na ZOH. Všetci chcú bojovať s najlepšími, vraví

Predseda Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Anders Besseberg dúfa, že ruskí reprezentanti budú môcť štartovať na februárových zimných olympijských hrách.

19.11.2017 13:37
Olympijské kruhy, Pjongčang, ohkej, Gangeneung Foto: ,
Olympijské kruhy v Pjongčangu.
debata

O účasti ruských športovcov v Pjongčangu rozhodne 5. decembra Medzinárodný olympijský výbor. Nad ich štartom visí otáznik kvôli štátom riadenému dopingu a manipuláciám so vzorkami na olympiáde v Soči. Doterajšie ruské kroky k náprave neboli podľa Svetovej antidopingovej agentúry dostačujúce.

„Samozrejme by som rád videl ruských biatlonistov na olympijských hrách. Patria k najlepším na svete a vždy chcete, aby boli na štarte všetci najsilnejší. Či už ide o Svetový pohár, majstrovstvá sveta alebo olympiádu,“ povedal Besseberg pre ruský denník Sport-Express.

„Aj samotní pretekári chcú súťažiť s tými najlepšími súpermi. Keď niekto nepríde, u víťaza zostáva nepríjemná pachuť,“ uviedol sedemdesiatje­denročný nórsky funkcionár, ktorý v minulej sezóne čelil kritike, že IBU pod jeho vedením pristupovala k riešeniu ruskej dopingovej kauzy veľmi vlažne.

Keď niekto nepríde, u víťaza zostáva nepríjemná pachuť.
Anders Besseberg, šéf IBU

Podľa minuloročnej správy Svetovej antidopingovej agentúry sa organizovaný doping v Rusku týkal aj troch desiatok biatlonistov. Ruskí usporiadatelia sa kvôli afére vzdali Svetového pohára v biatlone v Ťumeni a juniorských MS v Ostrove.

Medzinárodná biatlonová únia však podľa mnohých funkcionárov i pretekárov z iných krajín postupovala pomaly. Až na nátlak zvolala pred februárovým majstrovstvami sveta v Hochfilzene mimoriadny kongres. Na ňom výkonný výbor IBU rozhodol, že sa má ruská únia vzdať usporiadania svetového šampionátu v roku 2021 v Ťumeni, čo sa nestalo.

Nového usporiadateľa MS má zvoliť riadny kongres IBU v lete budúceho roka v Poreči. Na zasadnutí v Chorvátsku by mala byť tiež prerokovať a schváliť nové antidopingové pravidlá.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Soči 2014 #Pjongčang 2018 #IBU #Rusko na ZOH #Anders Besseberg