Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jamajské kokosy na snehu majú nasledovníčky. Z Nigérie

Na olympiáde v Calgary 1988 sa stali jednou z hlavných atrakcií. Zástupcovia národa z tropickej krajiny nemajú na snehu a ľade čo robiť, vraveli viacerí. Jamajskí bobisti si však postupne získali priazeň fanúšikov i rešpekt súperov. Nie pre dosiahnuté výsledky, ale pre odhodlanie a guráž popasovať sa s niečím novým. Vznikol o nich aj film Cool Runnings, na Slovensku vysielaný ako Kokosy na snehu.

17.11.2017 20:00 , aktualizované: 21.11.2017 19:01
debata

„Ich príbeh nás inšpiroval. Podobne ako oni, aj my sme začínali na drevených boboch. A rovnako ako oni, aj my chceme ukázať, že v športovom svete je možné všetko,“ vravela Seun Adigunová, pilotka nigérijského dvojbobu.

Spolu s kolegyňami Ngozi Onwumereovou a Akuomou Omeogovou sa počas víkendu postarali o senzáciu.

Úspešne absolvovali posledné z požadovaných piatich kvalifikačných pretekov a vybojovali si účasť na budúcoročných olympijských hrách v Pjongčangu. Nigéria sa vďaka nim predstaví v zime pod piatmi kruhmi prvýkrát v histórii. A ony budú vôbec prvými africkými bobistkami na olympiáde.

„Je to veľký míľnik pre celý nigerijský šport. Veľmi ma teší, že môžem zohrať svoju malú úlohu pri tom, aby aj športovci z našej krajiny mali šancu súťažiť v zimných športoch. V Pjongčangu chceme čo najlepšie reprezentovať nielen našu krajinu, ale celú Afriku,“ vyznala sa Adigunová pre ESPN.

S olympijskými hrami už skúsenosť má. Dcéra nigerijských rodičov, ktorá sa narodila a žije v USA, štartovala na OH 2012 v Londýne v behu na 100 metrov cez prekážky a vypadla v rozbehu.

„Teraz to bude úplne niečo iné. Píšeme históriu a preto cítime značnú dávku zodpovednosti. Bude nás sledovať celý kontinent. Chceme ísť vzorom pre ostatných. Je jedno, či sa niekto narodí v Afrike, Amerike alebo Antarktíde. Každý by mal dostať šancu robiť to, čo ho napĺňa,“ pokračovala 30-ročná pilotka.

Jej cesta za snom – pustiť sa dole ľadovým korytom na olympiáde – nemala ľahký začiatok. Najskôr do svojho tímu zlanárila kolegyne, rovnako bývalé atlétky Onwumereovú a Omeogovú. S obmedzenými finančnými prostriedkami začali rovnako ako ich jamajskí predchodcovia.

„Zobrala som kladivo, vŕtačku a s pomocou priateľov sme celý týždeň zbíjali do seba kusy dreva. Nebolo to umelecké dielo, ale drevené boby nám na začiatok tréningu stačili,“ spomínala Adigunová.

Prostriedky na prípravu a štart na kvalifikačných pretekoch získali bobistky aj vďaka tzv. crowdfundingu – od verejnosti vyzbierali 150 000 dolárov. Tretinu zo sumy im venoval anonymný darca. Spustili tiež kampaň na sociálnych sieťach, ktorá im pomohla získať sponzorov ako firmy Visa a Under Armour.

„Odozva verejnosti bola úžasná. Veľa ľudí nám pomohlo a patrí im za to ohromná vďaka. Aj preto cítime záväzok predviesť čo najlepší výkon. Verím, že si neurobíme hanbu a ľudia v Nigérii budú na nás hrdí,“ zaželala si Adigunová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #boby #Pjongčang 2018