Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Účasť na ZOH v ohrození. Rusi nesplnili dve kľúčové požiadavky

Svetová antidopingová agentúra (WADA) na štvrtkovom rokovaní v Soule rozhodla, že ruskej antidopingovej agentúre (RUSADA) zatiaľ nevráti akreditáciu na vykonávanie testov.

16.11.2017 08:48 , aktualizované: 10:55
RUSADA, sídlo Foto: ,
Sídlo RUSADA v Moskve.
debata (21)

Toto rozhodnutie môže negatívne ovplyvniť šance ruských športovcov na účasť na februárových zimných olympijských hrách v Pjongčangu. O prípadných sankciách by mal rozhodnúť Medzinárodný olympijský výbor začiatkom decembra.

Podľa WADA Rusi nesplnili dve kľúčové požiadavky. Prvým je verejne uznať výsledky nezávislej McLarenovej správy o štátom riadenom dopingu v krajine. Druhým zásadným bodom je fakt, že o manipulácii s podozrivými vzorkami počas Hier v Soči v roku 2014 vedelo ruské ministerstvo športu.

Ruskí zástupcovia na čele s predsedom tamojšieho olympijského výboru Alexandrom Žukovom obvinenia o štátom riadenom dopingu naďalej odmietajú. Minister športu Pavel Kolobkov označil rozhodnutie WADA za politicky motivované a dodal, že by si Rusko zo strany WADA zaslúžilo iné rokovania.

„My aj WADA spolu komunikujeme, ale každý iným jazykom. Počúvame, snažíme sa dobrovoľne spolupracovať, ale v niektorých veciach si jednoducho nerozumieme,“ uviedol ruský vicepremiér Vitalij Mutko.

Riaditeľ WADA Olivier Niggli na štvrtkovom rokovaní povedal, že v ruskom antidopingovom systéme prišlo k zlepšeniu, avšak nie v kľúčových bodoch. „Za posledný rok a pol sme s ruskou stranou v súvislosti s našimi požiadavkami komunikovali dvadsaťpäťkrát,“ uviedol Niggli.

Rozhodnutie WADA vychádzalo z nedávno získaných výsledkov všetkých dopingových testov vykonaných v moskovskom laboratóriu od januára 2012 do augusta 2015. Prevažne týmto obdobím sa vlani zaoberala pri svojom vyšetrovaní McLarenova komisia, ktorá upozornila okrem iného na manipuláciu so vzorkami počas olympijských hier v Soči 2014.

Kauzu systematického dopingu v ruskom športe by mal MOV uzavrieť na zasadnutí výkonnej rady 5. až 7. decembra. V hre je tiež účasť ruských športovcov na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. MOV zatiaľ z účasti na Hrách kvôli zapletenia v dopingovej kauze doživotne vylúčil šesť športovcov na čele s bežcom na lyžiach Alexandrom Legkovom. Ten v Soči vyhral preteky na 50 km, ale začiatkom novembra ho diskvalifikovali.

Pred minuloročnou letnou olympiádou v Riu de Janeiro olympijský výbor nedal na odporúčanie WADA plošne vylúčiť ruských športovcov a mnohí z nich mohli v Brazílii štartovať. O účasti rozhodovali jednotlivé federácie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #WADA #RUSADA #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH