Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi môžu zostať bez svojej hymny aj ceremoniálu. Moskva: Ponižujú nás

Na letnej olympiáde v Riu de Janeiro sa mohli zúčastniť s viacerými obmedzeniami. Inak to nebude ani v Pjongčangu. Iba trest bude iný. Síce miernejší, ale stále krutý.

08.11.2017 15:20
debata (289)
Alexander Legkov sa v Soči radoval zo zlata,... Foto: SITA/AP, Charlie Riedel
Alexander Legkov Alexander Legkov sa v Soči radoval zo zlata, neskôr mu ho však pre doping vzali. A doživotne dištancovali.

Ak sa potvrdia zákulisné informácie z prostredia Medzinárodného olympijské výboru (MOV), ruskí športovci sa v prípade úspechu vlastnej hymny na budúcoročnej olympiáde nedočkajú.

A to nie je všetko. Podľa amerického denníka The New York Times, ktorého informácie sú zväčša presné, sa Rusi neukážu ani na otváracom ceremoniáli (9. februára). To je ďalšia z možných sankcií za systematický doping, z ktorého Moskvu upodozrievajú dve vyšetrovacie komisie MOV.

Reakcia nenechala na seba dlho čakať. Rusi sú pobúrení. „Nik s nami nevyjednáva. Toto je obyčajná snaha o poníženie Ruska,“ povedal agentúre R-Sport poslanec Štátnej dumy Michail Degťarjov.

Športovci áno a krajina nie? Čo to je?

Za neprijateľné to považuje aj jeho kolegyňa Svetlana Žurovová, olympijská víťazka z Turína v rýchlokorčuľovaní na 500 metrov. „Čo to je? Čo to má znamenať? Boli by športovci, ale nebola by žiadna krajina,“ rozčuľovala sa.

V politických kruhoch však nezostáva iba pri hneve. Senátor Alexej Puškov zašiel ešte ďalej a vyzval na bojkot najväčšieho športového podujatia v roku 2018. Akýkoľvek trest by totiž považoval za "víťazstvo rusofóbie“.

Aj prezident Ruského olympijského výboru Alexander Žukov vystríha pred sankciami. „V tomto sme všetci zajedno. Nik z nás nebude súťažiť pod neutrálnou vlajkou. O takejto možnosti nemôže byť ani reč,“ poznamenal.

Od prejavov nespokojnosti až po vyhrážky. Situácia je napätá aj v hokeji. Výkladná skriňa ruského športu sa obáva toho najhoršieho scenára. Nepripúšťa však ani možnosť, že by Kovaľčukovi a spol. znela po zápase iná, ako Gosudarstvennyj gimn Rossijskoj Federacii.

„Nenastúpime ani pod cudzou vlajkou,“ vyhlásil podľa ruských médií Genadij Timčenko, šéf predstavenstva KHL. Podľa neho je na stole aj možnosť, že vedenie súťaže počas Hier ligu nepreruší. V tom prípade by na olympijský turnaj nemohli ísť ani mnohí slovenskí reprezentanti.

Provokujú. Chcú vidieť našu reakciu

Ruský minister športu Pavel Kolobkov zostáva naďalej pokojný. „Náš tím dostal pozvanie do Pjongčangu a trénuje na súťaže podľa plánu. Žiadne iné oficiálne dokumenty sme zatiaľ nedostali a preto nepovažujeme za potrebné reagovať na neoverené informácie,“ skonštatoval pre agentúru TASS.

Medzi najtvrdších kritikov údajných ruských podvodov patrí Travis Tygart, šéf antidopingovej agentúry. Za jediné možné riešenie považuje celoplošný trest pre Rusko. „Čokoľvek menšie by pre nich bolo priepustkou z väzenia a pre ostatných hroznou správou, že keď podvádzate, aby ste vyhrali, je to v poriadku,“ uviedol.

Plošný trest je stále v hre. Uvažovalo sa o ňom už pred letnými hrami v Riu, ale MOV napokon nechal rozhodnutie na jednotlivých športových federáciách. Do Brazílie tak nesmeli cestovať ruskí atléti, ale v iných športových odvetviach Rusi súťažili.

Rozhodne sa až v decembri

Prezident MOV Bach minulý týždeň upozornil, že situácia je iná ako pred letnou olympiádou v Riu. Vtedy riešili zainteresovaní systematický doping v Rusku, nie priamo na olympijskej pôde ako v roku 2014 v Soči. Teraz sa to vraj MOV týka podstatne viac. „Pokiaľ sa tieto podozrenia potvrdia, pôjde o priamy útok na olympijské hnutie,“ vyhlásil Bach.

Ako to napokon dopadne? Je zrejmé, že ak ruskí športovci predsa len do Pjongčangu pocestujú, bude to s podmienkami. A obmedzeniami. O všetkom sa rozhodne pravdepodobne už 5. decembra na zasadaní MOV.

289 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Pjongčang 2018