Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Briti nič nepodceňujú. Sú pripravení na evakuáciu športovcov z Pjongčangu

Britskí olympijskí lídri majú plány na evakuáciu športovcov zo zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu v dôsledku zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove.

26.10.2017 15:43
Pjongčang, skoky na lyžiach Foto: ,
Logo Pjongčangu 2018 v areáli, ktorý bude hostiť súťaže v skokoch na lyžiach.
debata

Hoci Britská olympijská asociácia (BOA), čiže Národný olympijský výbor Spojeného kráľovstva, neočakáva použitie žiadneho z núdzových postupov v Kórejskej republike, pripravuje sa aj na najhorší scenár.

Napätie v regióne narástlo po tom, ako Severná Kórea (KĽDR) vybudovala program jadrových zbraní a v posledných mesiacoch urýchlila ich testy. Prezident USA Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un svojimi vyjadreniami o hrozbe použitia zbraní ešte viac eskalovali napätú situáciu.

„Juhokórejčania s tým žijú už 60 rokov a napätie sa raz zvýšilo, inokedy znížilo,“ povedal v stredu generálny riaditeľ Britskej olympijskej asociácie Bill Sweeney.

„Pracujeme na všetkých možných pohotovostných plánoch a eventualitách. Jediná možnosť, ktorú máte v extrémnych situáciách, je evakuácia. Keď bude treba, do Pjongčangu pocestujeme s jasnými evakuačnými plánmi. Bezpečnosť a zdravie delegácie sú priorita číslo jeden,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Pjongčang 2018 #Britská olympijská asociácia